login
Inicia sessió

register
Registra't

Petites grans passions

Cinema: "El inocente", "La vida de Adèle" i "Beautiful girls"; i futbol: Barça 4 - Granada 0

Ja se sap que la recepció que cadascú fa d'una obra artística depèn molt dels mecanismes mentals que li són predominants en aquell moment. I el cas és que no sé per què, però últimament analitzo molt els arguments de les pel·lícules que veig des del punt de vista de la recerca de la felicitat dels personatges. Així ho vaig fer la setmana passada amb "Blue Jasmine", de Woody Allen, i aquesta setmana hi torno amb les tres esplèndides pel·lícules (últimament tinc una bona ratxa) que he vist aquest cap de setmana. De fet, suposo que no és una lectura tan estranya: tots volem sentir-nos bé, i és lògic que els personatges de ficció també ho busquin.

Com per exemple els protagonistes d'"El inocente", la darrera pel·lícula que va rodar Luchino Visconti, l'any 1976 (curiosament, l'any que jo vaig néixer). Una pel·lícula de cambra espectacular, realitzada de manera impecable, amb un trio amorós malaltís de tràgiques conseqüències. Els personatges, aristòcrates, tenen la vida tan solucionada que es poden permetre el luxe de perdre's en sofisticadíssimes crisis existencials arrossegats per les seves obsessions. El protagonista masculí és un egòlatra incapaç de pensar en els sentiments dels altres, i es passa la vida manipulant la seva dona i sent manipulat per la seva amant. No sentirà res per la seva dona fins al dia que comenci a entendre que és a punt de perdre-la, i llavors ja serà massa tard. La dràstica resolució que prendrà al final no serà producte dels remordiments, malgrat les greus atrocitats que comet, sinó de la buidor infinita que sent. La paradoxa que ens explica Visconti (o la novel·la que adapta) és que, com més hedonistes som, com més volem viure al límit les nostres passions, més insatisfacció sentim. La pel·lícula esdevé especialment brillant en els seus minuts finals, en la magistral seqüència que correspon a l'última nit que passaran junts els dos amants, en què l'home posa sobre la taula el seu modus vivendi, basat en la moral del superhome nietzscheà, que suposa un alliberament però també una condemna, perquè el que no ha entès és que, a manca d'un ésser superior que ens jutgi, per no perdre el nord hem de ser prou valents per convertir-nos en el jutge moral de nosaltres mateixos.

Especialment fascinat he quedat aquest cap de setmana amb "La vida de Adèle", una d'aquelles estranyes pel·lícules que t'encanten sense que acabis de saber exactament per què. Potser pel que he comentat abans, veig paral·lelismes entre el que ens intenta explicar "Blue Jasmine" i aquesta vida d'Adèle: una recerca desesperada de la felicitat que porta a una insatisfacció crònica. Per mi, per damunt de tot, la història d'Adèle és la història d'una noia que busca constantment trobar el seu lloc al món i que no l'acaba de trobar mai. La seva personalitat és tan excepcional que no aconsegueix connectar amb cap de les col·lectivitats de què acaba formant part, però fins i tot quan contribueix a l'ensorrament de la seva relació de parella ho fa sent absolutament sincera amb ella mateixa. I és que, a diferència dels personatges d'"El inocente", no veig Adèle com una persona capriciosa i egòlatra, sinó simplement amb una sensibilitat tan extrema que és incapaç de gaudir (excepte en les bellíssimes escenes de sexe, tot sigui dit). Pateix si li fan mal, però també pateix si veu que és ella qui n'ha produït. El millor de la pel·lícula, però, és com està desenvolupada tècnicament, amb una estructura d'el·lipsis radicals i seqüències llarguíssimes en què els primers plans i un so punyent contribueixen a una empatia absoluta amb la protagonista (una actriu que no és que sigui bona, és que és un miracle) i a una sensació de profunda autenticitat. No sé com explicar-ho: feia temps que una pel·lícula no em feia sentir tan profundament feliç d'estimar el cinema.

També busquen la felicitat, la satisfacció plena, els (eterns?) immadurs de "Beautiful girls", pel·lícula que ja havia tingut ocasió de veure fa una pila d'anys i que inclou l'aparició d'una joveníssima però ja magnètica Natalie Portman. Per mi, "Beautiful girls" funciona molt millor com a retrat generacional que la sobrevalorada "Reallity bites", en descriure els fills d'uns temps en què ho vam tenir tot molt fàcil de joves, fet que va dificultar moltíssim el nostre pas a la maduresa. La por al compromís i a la grisor de la rutina és una temença que cal superar per convertir-se definitivament en adult. No és casual, és clar, que siguin els personatges femenins els que portin els homes a assumir aquest repte, però la pel·lícula no resulta ofensiva per al gènere masculí. I per al record queda una fascinant Natalie Portman de tretze anys, símbol d'allò que ens ha quedat enrere i que ja no tornarà, i que potser no vam saber aprofitar del tot, però també de l'esperança per les enormes possibilitats d'allò que encara ha d'arribar.

I, ja que hi som, parlem també en aquests termes de l'últim partit del Barça. Futbolísticament, poca cosa a dir. Entre els viatges per les seleccions i les baixes, tocava guanyar i deixar l'evolució del joc per a un altre dia, i l'equip ho va aconseguir sense brillantor però amb solvència. El problema és que l'aficionat culer també dóna símptomes d'insatisfacció crònica i de pessimisme militant. Que si aquí ningú està a l'alçada, que si així no ens en sortirem, que si no tenim cap possibilitat d'aconseguir res important... Jo, en canvi, precisament crec que no anirem enlloc justament si mantenim aquest caràcter victimista tan català, que ens fa sentir derrotats abans d'hora. Quan es persegueix un somni col·lectiu, és imprescindible l'optimisme de la voluntat, perquè els somnis no es compleixen si no s'hi creu, si no es desitgen, si no s'hi confia... I no estic parlant només de futbol, no sé si s'ha entès.

Comentaris (12)25-11-2013 23:01:30

Cinema: "Blue Jasmine"

Hi ha un aspecte que apareix de manera força recurrent a les pel·lícules de Woody Allen, i en canvi mai s'hi ha donat gaire èmfasi: la fascinació del novaiorquès pels personatges senzills, que no es compliquen l'existència, intel·lectualment limitats però precisament per això més aptes per a la vida. Lleument apuntat a "Manhattan", absolutament desenvolupat a "Poderosa Afrodita", és com si Allen sentís admiració cap a aquest anar vivint sense complicacions existencials ni metafísiques, com si com a intel·lectual ric i excèntric que és envegés aquest deixar-se portar. El cas és que alguna cosa d'això hi ha a la seva nova i excel·lent pel·lícula, "Blue Jasmine", en què hi ha un personatge la trama del qual alguns comentaristes han considerat supèrflua però que per a mi és fonamental: es tracta de la germana de la protagonista, que actua com el seu contrapunt i que des de la seva senzillesa mental fa més accentuada la seva crisi.

Jasmine és una noia acostumada a viure a cos de rei que de sobte queda arruïnada i es veu obligada a anar a viure a San Francisco al modest pis de la seva germana i a abandonar el món de glamur que s'havia construït a Nova York. L'ombra d'"Un tramvia anomenat desig", doncs, hi és present, però la trama agafa uns camins que no hi tenen res a veure. Allen juga de manera molt hàbil amb l'estructura, i combina escenes de la vida de Nova York amb la de San Francisco, de manera que estableix un joc de contrastos amb allò que va ser i ja no tornarà. Tot plegat desemboca en la buidor i la bogeria (o, més ben dit, alienació) de Jasmine, però el més fascinant és que aquesta buidor pot detectar-se ja en els ulls plens de tedi d'una esplèndida Cate Blanchett en les escenes pertanyents a la seva vida regalada.

(AVÍS PER A QUI NO L'HAGI VIST: A PARTIR D'AQUÍ REVELO DETALLS DEL FINAL DE LA PEL·LÍCULA)

Gairebé es podria dir que el castell de cartes de Jasmine s'ensorra més per raons sentimentals que no pas econòmiques, o almenys això sembla suggerir el cop d'efecte final que ens guarda el guió sobre els motius del seu arruïnament. Jasmine, una dona sofisticada i que aparentment ho té tot, necessita en realitat la presència fidel d'una altra persona al costat perquè la seva vida tingui sentit, ja que sola no és res. Viu instal·lada en l'autoengany de les seves desmesurades ambicions i no accepta conformar-se amb menys. I és en aquest sentit que la trama de la seva germana resulta clau perquè la pel·lícula adquireixi una profunditat que, d'una altra manera, potser no tindria: influïda per Jasmine, la germana fa un intent d'aspirar a alguna cosa més, però és prou intuïtiva per entendre quin és el seu lloc i que una retirada a temps sempre és una victòria.

Pel·lícula narrada a partir de contrastos (Jasmine-germana, Nova York-San Francisco), es pot arribar a entendre com a metàfora d'una crisi que ens obliga a admetre que hi haurà luxes que ja no tornaran. També admet una lectura ètica de denúncia contra els especuladors que juguen amb els diners de la gent humil. Però, per damunt de tot, és una pel·lícula sobre la condició humana i la recerca de la felicitat. I Woody Allen defensa que el secret de la felicitat consisteix a no buscar-la gaire, a agafar allò que tens i treure'n el màxim suc. En aquest sentit, el final de la pel·lícula és bellíssim: com a espectadors, intuïm la modesta (resignada) felicitat de la germana en un preciós fora de camp, mentre la càmera segueix Jasmine en el seu camí cap a la follia, condemnada a la insatisfacció i a l'autoengany, ancorada en un passat que no només no tornarà, sinó que a més serà un obstacle insalvable per ser apta per al present.

Molts han dit que "Blue Jasmine" és la pel·lícula més sòlida d'Allen com a mínim des de "Match Point". Jo hi afegiria que aquesta pel·lícula, narrada a partir d'una realització freda que crea distància (que no antipatia) cap als personatges (una mica en la línia de "Cassandra's Dream"), és a més a més, si més no des d'"Interiors", la seva pel·lícula més trista.

Comentaris (5)19-11-2013 00:18:20

Cinema: "Séptimo"; i futbol: Betis 1 - Barça 4

A vegades, el continent adquireix importància i pot influir sobre la percepció que tenim del contingut. Aquest cap de setmana n'he viscut dos exemples. El primer, dissabte. Després de força dies de no anar-hi, tornem al cinema, a veure "Séptimo", un thriller protagonitzat per Ricardo Darín i Belén Rueda. Comencem malament ja abans de la sessió, perquè m'envaeix una sensació cada cop més aguda que als cinemes Ocine de Girona han perdut tot el respecte a l'espectador. Desconeixement de quina sala acull la teva pel·lícula, desajustaments entre els horaris que apareixen a la web i els que realment són (sort que sempre hi anem amb temps), entrades numerades que et donen sense avisar, portes de la sala que triguen a tancar-se i que fan que hagis d'aguantar el soroll dels nens que envaeixen sis sales de sessió infantil quan ja ha començat la projecció... No és tant una crítica als soferts treballadors d'aquestes instal·lacions, que prou pena tenen i probablement prou mal pagats estan, sinó una constatació que el senyor Ocine no ens veu com a espectadors amb inquietuds culturals, sinó com a consumidors compulsius de crispetes i menjar ràpid cinematogràfic. I el cas és que amb aquest panorama he de reconèixer que vaig entrar a la pel·lícula una mica de mal humor. Evidentment, la pel·lícula no en tenia cap culpa, però sigui com sigui no hi vaig acabar d'entrar. "Séptimo" parteix d'una premissa molt interessant, va perdent pistonada progressivament i al final intenta enlairar-se (sense gaire èxit) en un gir final inesperat. La pregunta pertinent és: què volia explicar-nos "Séptimo"? O, més ben dit, sobre què ens volia fer reflexionar? M'ho qüestiono perquè un inici amb unes espectaculars imatges zenitals de Buenos Aires amb un fons de ràdio de to catastrofista suggereix que potser vol ser una denúncia d'una ciutat deshumanitzada on el delicte més inversemblant pot tenir-hi lloc. Però la cosa no acaba de quallar. En qualsevol cas, la pel·lícula funciona molt millor en la primera meitat, amb un ambient asfixiant i claustrofòbic, i un lúcid retrat d'una comunitat on tothom és sospitós perquè en realitat ningú coneix ningú. Malauradament, la història perd força i originalitat quan Ricardo Darín surt a l'exterior. I, en definitiva, sigui pel continent o pel contingut, la pel·lícula em va deixar força fred.

I força fred m'hauria deixat el triomf del Barça, o més ben dit la manera de produir-se, si no fos perquè en aquest cas el continent també té rellevància a l'hora de condicionar la percepció del contingut. I és que la victòria del Barça es pot qualificar de molt meritòria si tenim en compte que no va tenir lloc en un camp de futbol sinó en un camp de patates. I ho dic literalment, perquè fins i tot Song hi va poder fer una rega sense necessitar el tràmec. Aquí no es podia jugar al primer toc, ni en joc posicional i combinatiu, ni romanços. Si fins i tot em va fer patir que Neymar no engaltés bé la pilota en un plàcid primer gol després de la passada de la mort de Cesc, perquè la pilota li va arribar fent uns bots estranyíssims! En fi, que ahir calia més que mai un exercici de supervivència, i el Barça el va resoldre amb eficàcia, solvència i contundència. El partit va tornar a ser un intercanvi de cops, però el Betis va perdonar en moments decisius per culpa de Valdés o del pal, i el Barça va aprofitar fantàsticament bé els espais que deixava una avançadíssima defensa verd-i-blanca. A la primera part, el Barça no estava còmode en la sortida de pilota, però quan aconseguia controlar-la a partir de mig camp el perill era constant. La segona part, després d'un parell d'ensurts inicials, va acabar sent un passeig sense història. En el partit van destacar sobretot Pedro, amb un gran gol i molt intens tot el partit; Bartra, que va corregir diverses vegades situacions molt delicades; Song, que va apagar un munt d'incendis provocats per badades sobretot a la zona de Puyol i Montoya i que només va patir en la sortida de pilota; i Cesc, que en aquests partits "anglesos" d'anar amunt i avall s'ho passa d'allò més bé (1 assistència i 2 gols). Ara caldrà sobreviure una bona temporada sense Messi, però jo de moment confio en aquest equip.

Comentaris (11)12-11-2013 00:31:15

Futbol: Barça 3 - Milan 1; i lectura: "Demian"

En sóc conscient. Ho reconec. No sempre sóc coherent quan parlo del Barça en aquest blog, i el que de vegades m'està bé un altre dia m'està malament, i viceversa. Però això és així perquè la meva opinió no és interessada (com fa bé de denunciar Martino que n'hi ha), sinó que simplement és la d'un aficionat que intenta explicar les sensacions que cada dia li transmet l'equip. Però vull deixar clara una cosa: malgrat que no m'agrada gens el tarannà de la junta encapçalada per Rosell, mai utilitzaré l'equip per atacar-la, perquè per damunt de les persones hi ha l'amor que sento per aquest club, i mai podré desitjar que les coses esportivament no rutllin. I, d'altra banda, vull dir-ho també ben clar: a vegades hi estaré més d'acord i a vegades menys, a vegades l'entendré millor i d'altres pitjor, però a mi Martino m'agrada. S'està trencant la cara per trobar noves solucions i nous recursos perquè continuem guanyant, lluny d'acomodar-se i viure de la inèrcia heretada, i això té un valor que ningú sembla disposat a reconèixer-li.

Com a mostra de tot plegat, el partit d'ahir. Per mi, un dels millors partits del Barça de la temporada. L'equip va mostrar dues característiques vitals: generositat en la pressió i rapidesa en la circulació de pilota. Fins al punt que va obligar un Milan disposat d'inici a pressionar a dalt a acabar aculat i defensant ben a propet del seu porter. Això va portar a una versió de futbol control que va permetre al Barça posar-se 2-0 gairebé sense despentinar-se. Malauradament, una badada descomunal (Alves necessita urgentment un descans per aclarir les idees) va permetre al Milan obtenir el 2-1 en l'últim segon de la primera part i deixar-ho tot obert amb vista a la segona.

Amb aquest escenari, l'entrenador dels italians va decidir donar entrada a Balotelli, a qui sens dubte havia reservat per a la segona part confiant que hauria aguantat el 0-0 i que el Barça començaria a deixar espais que el crack podria aprofitar. Probablement, el tècnic milanista va deduir que el Barça sortiria angoixat per aquest gol encaixat i disposat a sentenciar el partit per la via ràpida, i que per tant deixaria espais igualment. I el cas és que així va ser. La segona part va ser més d'anada i tornada, i el Milan en va tenir. Malgrat això, el Barça va continuar sent molt superior i generant moltíssimes més ocasions de gol, claríssimes moltes d'elles. Per tant, al meu modest entendre, res a veure amb la lamentable disbauxa del final del partit contra l'Espanyol.

Però dic que aquest partit és una bona mostra de fins a quin punt ens l'agafem amb paper de fumar perquè he llegit comentaris gens favorables a la segona part per excés de descontrol. I el mateix Martino ahir explicava que el partit s'havia controlat millor a la primera, en un comentari que gairebé sonava a justificació forçada. I no ho entenc. Jo vaig criticar el partit contra l'Espanyol perquè vam jugar fatal, tant en atac com en defensa, i no tant per l'estil de joc. I ahir vam jugar bé, independentment de l'estil de joc que s'imposés en cada moment. I, per cert, començo a pensar que no és casualitat que els partits se'ns descontrolin a les segones parts: Xavi no pot més, i els partits se li escapen de les mans, i això no és culpa de Martino (excepte en el fet que podria apostar més pels joves, malgrat que el perfil més similar, Dos Santos, s'ha trencat).

En definitiva, que ahir m'ho vaig passar bé. Reivindico que hem de mirar de divertir-nos i no viure eternament del record d'uns anys irrepetibles que ja no tornaran. Critiquem els jugadors que convingui per baixa forma i donem-los un toc, però no ho cremem tot. Ahir va ser un bon partit. D'acord, no va donar per necessitar el pal de fregar per recollir la bava del terra, però aquest és el camí.

I, mentre esperem, una bona manera d'aconseguir que em caigui la bava és per mitjà de la bona literatura. I no hi ha dubte que "Demian" ho és, i amb majúscules. Hermann Hesse ocupa un lloc destacat en el meu altar literari personal, perquè pocs com ell m'han desvetllat tant la consciència. Amb "Demian", per mitjà d'una història abstracta amb una clara influència de la filosofia de Nietzche, em va sacsejar de ben jovenet i hi ha tornat ara. Hesse reivindica, a través del personatge de Demian, la cultura del superhome nietzcheà: la clau es troba en la voluntat, que permet superar vells preceptes acomodaticis a la recerca de la (dolorosa) consciència de la identitat personal. El nou naixement de l'individu es produeix quan s'allunya de la seguretat d'allò establert i esdevé el seu propi jutge moral.

Com a professor, hi he donat voltes. M'esforço per ser un guia per als meus alumnes, però sé que se m'han de revoltar, perquè s'han de trobar a ells mateixos. Jo hi seré, però per intentar ajudar-los a pensar, i no per dir-los què han de pensar.

Comentaris (7)07-11-2013 23:07:20

Cinema: "Hannah Arendt"

Fa un parell d'anys, vaig llegir un llibre d'una densitat i una dificultat considerables, però d'una lucidesa admirable: "Les Benignes", de Jonathan Littell. S'hi abordava la qüestió de l'holocaust jueu d'una manera molt crua, des del punt de vista d'un oficial nazi i no des de l'habitual punt de vista de les víctimes. El llibre em va sacsejar perquè el protagonista no afrontava la seva tasca des d'un punt de vista moral, sinó que les seves preocupacions eren estrictament logístiques. És a dir, en la seva gestió del camp de concentració la seva única preocupació era assolir els (macabres, però això ell no s'ho plantejava) resultats exigits, i l'única cosa que li treia la son era quan veia que eren impossibles de complir. Dit d'una altra manera: al protagonista no el movia l'odi, sinó el compliment de la tasca encomanada. Em va semblar que això d'alguna manera humanitzava el botxí, i em va semblar sorprenent que aquella visió de l'assumpte no hagués aixecat cap polèmica. Però llavors jo no coneixia la figura de Hannah Arendt, com ara he tingut ocasió de fer amb el visionat de la pel·lícula que vull comentar.

Es podria dir que tota la pel·lícula gira al voltant del conflicte entre els sentiments i la racionalitat, però també entre l'abstracció i la concreció. En aquest sentit, la primera escena del film, una conversa aparentment intranscendent entre la filòsofa alemanya i jueva Hannah Arendt i la seva millor amiga, ja sembla premonitòria: Arendt intenta entendre les raons del comportament de l'exparella de l'amiga, i aquesta li retreu somrient que el defensi. Arendt respon que no el defensa, que simplement l'intenta comprendre. Doncs bé, aquesta és exactament l'actitud que Arendt prendrà com a cronista del judici d'un criminal nazi a Jerusalem. Abans d'aquest judici, Arendt ha adquirit un gran prestigi com a analista de la barbàrie nazi, amb la credibilitat que li dóna la seva condició de fugitiva del règim hitlerià. Però Arendt vol fer un pas més enllà: per primera vegada tindrà l'ocasió de veure un dels principals oficials nazis en persona, i el que pretén és poder comprendre de manera individualitzada l'origen del mal. Però els israelians aprofiten el procés obert contra aquest oficial per fer un judici a la història general del nazisme. Això decep Arendt, que acaba escrivint que allò que s'atribueix a l'oficial nazi no és real, que en sentir-lo parlar s'ha adonat que aquell home no odiava ningú, sinó que senzillament portava a terme la tasca encomanada de manera acrítica, com qui faria una altra feina qualsevol.

Naturalment, això escandalitza la majoria de la comunitat jueva, i molts amics seus acaben girant-li l'esquena. L'error d'Arendt torna a tenir a veure amb el conflicte entre sentiments i raó, entre abstracció i concreció: no calcula que es fa difícil raonar amb lògica quan hi ha tant de dolor que no ha cicatritzat (el paral·lelisme amb el que comprensiblement senten les víctimes d'actes terroristes davant de determinades sentències judicials es fa evident, i és justament el seu dolor el que les fa manipulables). Però es tracta d'un error estratègic, no pas moral: Arendt té clar que l'únic camí per arribar a ser humans és el pensament, per dolorós que resulti. Precisament, quan aconsegueix que la deixin defensar els seus arguments en una classe universitària, explica que ella només intenta comprendre, que no és el mateix que perdonar o justificar. I la seva conclusió és que allò que fa malvat l'oficial nazi jutjat a Jerusalem no és l'odi, sinó la seva incapacitat per pensar. Això (i aquí es trobava el meu error en la interpretació del llibre de Littell) no el fa més humà, sinó que simplement el fa menys diabòlic. No el fa més humà, sinó tot el contrari: la seva deshumanització, més que dels seus crims, prové del fet que no pensa moralment en el que està fent. És a dir, que els crims no són la causa de la seva deshumanització, sinó la conseqüència.

Trobo especialment pertinent aquest enfocament en els temps que corren. Perquè, a petita escala si ho comparem amb el nazisme, però... Com es pot, si no és deixant de pensar en el que estàs fent, fer fora algú de la seva llar i poder continuar dormint? O com, si no és així, es pot portar un departament de recursos humans a còpia d'humiliar i intimidar els treballadors per acabar fent-los fora en el moment més impensat sense cap motiu, i poder continuar mirant-se tranquil·lament al mirall? Com diu Arendt al final de la pel·lícula, el mal mai pot ser qualificat de radical, perquè qui el practica simplement és algú que ha perdut la moral, un ignorant o un inconscient. És per fer el bé que cal ser constant, conscient i radical.

Comentaris (4)04-11-2013 20:51:08

Cinema: Acocollona't 2013 i "Pat Garrett i Billy el Niño"

Cap de setmana molt ben aprofitat, també des del punt de vista cinèfil. Dissabte, aprofitant que ens trobàvem a Girona amb motiu de les Fires, vam assistir al festival Acocollona't, basat en curtmetratges del gènere fantàstic i de terror. Vam poder veure tretze curtmetratges a concurs, i escollir els tres que més ens van agradar. Els meus vots van ser per a "Presence Required", "La otra cena" i "Tránsito". "Presence Required" és un curtmetratge divertidíssim, que capgira el tradicional cinema de fantasmes d'una manera original i fresca, i amb un humor potser no tan blanc com sembla. "La otra cena" és una petita història molt poètica, amb una posada en escena molt bona, que dóna un altre pas de rosca al cinema de zombies per explicar-nos que, fins i tot quan tot està devastat, és possible l'amor, un missatge que ens consola però que alhora ens adverteix que l'amor és en gran part sacrifici. I, pel que fa a "Tránsito", és un vot del qual estic penedit, perquè la història és un pèl massa tramposa, però em consolo pensant que el que no es pot negar és que està molt ben rodada. Finalment, "Presence Required" s'ha endut el Premi del Públic i el Segon Premi del festival, i "La otra cena" el premi al Millor Curt Gironí.

I diumenge, la típica tarda de relaxació a casa, gaudint d'un western meravellós i narrativament enlluernador. Impossible no acompanyar els protagonistes en la seva nostàlgia per un món perdut, cadascú des d'un costat de la llei. Tinc la sensació que la narrativa de Sam Peckinpah deu haver influït en la de Quentin Tarantino: escenes llargues, aparentment frívoles i intranscendents, però que van acumulant tensió i que esclaten en violència. La càmera es fa especialment feixuga i mandrosa en les escenes de Pat Garrett, que persegueix de manera lenta però implacable el seu antic company, en el compliment d'un deure que no es correspon amb el de la seva consciència. Una obra mestra.

Comentaris (1)04-11-2013 00:50:03

Cinema: "El retrato de Dorian Gray"; i futbol: Barça 1 - Espanyol 0

Em sembla que hi ha més d'una versió cinematogràfica en circulació d'aquesta meravellosa novel·la d'Oscar Wilde anomenada "El retrat de Dorian Gray". La que he tingut l'oportunitat de veure avui és una versió en què un magnífic Colin Firth interpreta el paper clau de Harry, el cínic amic de Dorian Gray. M'hi he acostat amb por, perquè estimo moltíssim aquest llibre i temia que fos esguerrat en la complicadíssima tasca de portar-lo a la pantalla. Malauradament, els meus temors s'han vist confirmats. Si més no, en gran part.

El primer que m'he trobat és una posada en escena tenebrosa, potser un pèl massa propera al cinema de terror, però en qualsevol cas acadèmica, impecable i eficaç. I, malgrat que el guió de seguida mostrava algunes llicències innecessàries respecte a la novel·la, la veritat és que eren pecats benèvols sense importància. He acabat assistint, doncs, a una primera part de la pel·lícula certament estimulant, que només relliscava en un excés d'efectisme, però que reflectia prou fidelment l'univers (a)moral d'Oscar Wilde.

De manera impensada, però, quan ja em sentia moderadament satisfet de com s'havia plasmat en imatges una obra que considero una de les cinc millors lectures que he fet a la meva vida, la pel·lícula s'ha trencat, i el guió ha embogit i ha anat degenerant de despropòsit en despropòsit, l'efectisme gratuït s'ha fet insuportable i els cops de teatre narratius, absolutament gratuïts. Sí, ja ho sé: se'm pot dir que he comès l'error de voler comparar massa la pel·lícula amb la novel·la, que són llenguatges diferents, que cal valorar el film com a obra en si mateix. Jo ja estic d'acord amb tot això, i puc entendre que cal canviar aspectes puntuals de la narració per facilitar el difícil trasllat a les imatges, i fins i tot acceptar canvis d'escenari o d'època en nom d'una visió més moderna. Però el que no puc entendre és la necessitat de polir-se una història rodona en un principi correcte però precipitat, per poder després agafar uns personatges immortals i perdre'ls en un laberint de "thriller" barat de mal digerir. No accepto ni perdono que algú es cregui més llest que Oscar Wilde i filmi un final en què sembla dir: "Sort que estic jo aquí per inventar-me un final molt més adequat per a aquesta història."

Però, en fi, com que sóc una persona generosa, admeto que no tot és porqueria en la muntanya russa del final de la pel·lícula. Mentre el guió ven la seva ànima, al més pur estil de Dorian Gray, a la recerca de complaure amb truculències buides l'espectador, té almenys l'encert d'introduir un aspecte colpidor en forma d'un mite de Pigmalió que planteja la divergència entre el cinisme verbal i l'autèntic atreviment vital: Dorian Gray esdevé el que Harry, que en realitat només juga, mai s'ha atrevit a ser. La llàstima és que a la pel·lícula li passa una mica el mateix que a Harry: es passa de llesta. Però en aquest cas, lluny de quedar-se curta, el que fa és passar-se de frenada.

I bé, si parlem de versions diferents d'una suposada mateixa idea, aquí tenim el Barça, disposat una jornada més a entretenir-nos amb un debat sobre la seva identitat que amenaça d'eternitzar-se. L'equip ha fet un partit molt fluix, sense idees en atac i amb alguns moments de desconcert alarmants. Martino continua provant coses, i avui s'ha vist un constant canvi de posicions entre Alexis i Messi, no del tot reeixit perquè al final la banda dreta sempre era per a Dani Alves. Però, en general, la versió del Barça d'avui ha estat més aviat l'acadèmica, la que ens sabem de memòria: una possessió desorbitada i una paciència infinita a l'hora d'atacar en estàtic i buscar la manera de destruir la teranyina defensiva rival. Però l'equip ha estat lent, imprecís i previsible. Tot i així, el pitjor de tot ha arribat al final, quan, després d'aconseguir marcar gràcies a una genialitat de Neymar i l'oportunisme d'un Alexis en estat de gràcia, l'equip ha perdut incomprensiblement el control del partit. És preocupant que, justament quan el partit es posava perfecte per al futbol control del Barça, just quan ja no hi havia pressa i es podia (s'havia de) perdre tot el temps del món cuidant la pilota, el mig del camp ha desaparegut, els defenses s'han tornat histèrics (excepció feta d'un notable Montoya) i el camp ha començat a fer baixada per a l'Espanyol, que afortunadament no ha tingut prou capacitat per aprofitar-ho. Tot plegat diu molt poc dels nostres migcampistes, que avui han fet un partit horrible, i fa pensar que potser Martino no planteja els partits així per gust, sinó per necessitat. No ho sé: qui sap si algun dia trobarem a les golfes del Camp Nou un retrat demacrat d'un equip que sembla estar-se venent l'ànima. Per fora, de moment, com en el rostre de Dorian Gray, sembla que no passi res, i els resultats continuen sent impecables.

Comentaris (1)02-11-2013 00:49:58

Futbol: Celta 0 - Barça 3

És curiós, però quan al Barça li toca jugar contra un equip que proposa un joc alegre, ofensiu i de possessió (Rayo, Celta), Martino sempre aposta per plantejar un partit d'anada i tornada, amb poquíssima creació al mig del camp, sens dubte buscant aprofitar els espais que es generen per l'acumulació de jugadors rivals a camp contrari. Una ullada a l'alineació abans del partit permetia veure que aquesta vegada Martino havia decidit fer jugar junts Song i Busquets ja d'entrada, però el fet que el migcampista que els acompanyava fos Cesc em va fer especular amb la possibilitat que Martino plantegés una mena de 4-2-3-1, amb Busquets i Song al doble pivot, tres mitjapuntes i Messi en punta amb llibertat de moviments. Finalment, però, de seguida va quedar clar que el dibuix no s'alterava i responia al tradicional 4-3-3, amb Cesc i Song com a interiors.

Però és clar: el dibuix pot ser el mateix, però els jugadors que el formen li donen un perfil o un altre. Amb els tres migcampistes escollits, el Barça renunciava a la creació a canvi d'una major contenció i verticalitat. Amb un plantejament així, el Celta va tenir les seves oportunitats, producte de l'anar i venir, però la major qualitat dels de Martino al davant va acabar decantant la balança. No és d'estranyar que en un escenari com aquest, amb el partit trencat i sense que la pilota s'aturés gaire al mig del camp, jugadors verticals com Alexis i Cesc se sentissin comodíssims i acabessin marcant. Cesc es va sentir especialment en la seva salsa, i va fer un recital: xut el refús del qual acaba en el gol d'Alexis, xut que provoca el gol en pròpia porta del porter del Celta, i finalment xut que culmina amb èxit un contraatac dirigit per Messi.

En tot cas, dues reflexions al voltant d'aquesta manera de jugar: la primera, que no se'ns acudeixi plantejar-la contra rivals ofensivament poderosos que puguin fer-nos mal en l'intercanvi de cops (sobretot a Europa). La segona, que és normal que Martino faci tantes rotacions, perquè quan qui ha de córrer és el jugador i no la pilota el desgast físic és molt més gran.

Resum pràctic: el Barça continua mostrant un ampli ventall de variants, algunes més atractives que altres, i aconsegueix tres punts més en espera que algun rival punxi per poder ampliar una mica més l'avantatge i continuar creixent amb tranquil·litat. Intentaré gaudir una mica més dels partits del Barça i no racionalitzar-los tant, però és que la varietat tàctica de Martino es fa molt interessant.

Comentaris (4)30-10-2013 22:11:45

Futbol: Barça 2 - Madrid 1

Victòria suadíssima contra l'etern rival, que a més serveix per deixar-lo a 6 punts. Deia després de l'empat contra el Milan que el Barça necessitava guanyar un partit gran per esvair tots els dubtes. En aquest sentit, missió assolida. Però no tinc clar que s'hagi aconseguit esvair determinats interrogants sobre el joc de l'equip. Personalment, em sorprèn molt que tothom amb qui he parlat es mostra molt satisfet pel triomf, i no em reconeix el que per mi és una evidència: que el Barça va jugar molt malament a la segona part. No sé si és per l'enlluernament que suposa derrotar el Madrid, però tothom està encantat de la vida. No és que jo no estigui content amb la victòria, només faltaria, però és que ni els que el dia del Sevilla treien foc pels queixals aquesta vegada hi posen cap objecció, ni tots aquells que es passen la vida qüestionant els plantejaments de Martino...

Potser la qüestió es troba en si realment l'equip va jugar malament o no aquests darrers quaranta-cinc minuts. Amb les dades a la mà, semblaria clar que sí, que molt: el Madrid va tenir molta més presència a camp contrari, més ocasions de gol, i fins i tot un possible penal no assenyalat. Però hi ha qui m'ha fet veure que això era convenient, que si vas guanyant és bo cedir la iniciativa al rival perquè generi espais que permetin contraatacs tan fulminants com el del golàs d'Alexis. Potser sí. Però a mi això no m'agrada; em recorda a allò de viure de l'errada contrària que tant practica i tant li critiquem a un entrenador portuguès que tots coneixem. I no entenc que la gent s'exclami que juguem en llarg i no ho faci del fet que prenguem una presumpta decisió conscient de recular i veure-les venir, perquè jo sempre he defensat que no importa si juguem en curt o en llarg sempre que tinguem la iniciativa. Personalment, prefereixo pensar, malgrat que pugui semblar un símptoma de debilitat, que vam recular perquè no ens va quedar cap més remei, perquè el Madrid ens va superar en un moment determinat en control i en intensitat (totes les pilotes dividides eren per a ells, malgrat els lloables esforços de Valdés i Alves per superar la pressió sense rifar la pilota). Si això fos així, sí que em congratularia que haguéssim après a jugar en situacions més inesperades, a dominar per necessitat altres facetes del joc. Això no és res dolent: se'n diu ser més competitius.

En qualsevol cas, que quedi clar que trobo molt interessants moltes de les coses que proposa Martino. No se li pot negar que és un tècnic valent i intervencionista: la jugada tàctica de situar Neymar i Messi d'extrems a cama canviada i Cesc de fals 9 va ser molt agosarada, però per mi va ser clau per explicar la bona primera part del Barça. Es veia venir que Ancelotti proposaria un triple pivot al mig del camp per frenar les associacions de Messi amb els migcampistes. Intel·ligentment, Martino ho va preveure i va descol·locar l'adversari amb la seva disposició de les peces al tauler: Cesc era el fals 9 i continuava creant superioritat a la zona, mentre que Messi, a la banda, tot i que segurament més incòmode, quedava molt més alliberat. L'invent va funcionar a mitges, perquè Messi és un pèl menys disciplinat que Neymar però sobretot perquè sovint l'equip era una mica massa lent o imprecís en els canvis d'orientació que havien de permetre als falsos extrems encarar cap a l'àrea en situacions d'un contra un. Però n'hi va haver prou amb la rapidesa mental i la clarividència d'Iniesta en un parell de jugades per demostrar que l'aposta era encertada, ja que d'aquestes situacions van néixer el gol de Neymar i una ocasió claríssima de Messi que van deixar el Madrid estabornit fins al descans.

I una altra cosa que va fer molt bé Martino, es digui el que es digui, van ser els canvis. Un cop, a la segona part, va quedar clar que el Barça havia perdut el control i el domini, el més raonable era refer el dibuix i tornar a la normalitat: Alexis per Cesc, i Messi al mig. I, en aquesta mateixa línia, garantir el control del joc amb l'entrada de Song. Per què tothom s'escandalitza tant quan Martino posa junts un quartet d'hora Song i Busquets, si Guardiola va jugar un munt de partits sencers amb Busquets i Keita?

En definitiva, una victòria molt meritòria, sobretot tenint en compte el mal partit de Messi, que permetrà a l'equip continuar creixent amb tranquil·litat. Això sí: un triomf que et deixa amb un bon somriure, però que no et fa estar boig per veure tots els resums i tertúlies de la nit, com passa amb les victòries memorables. Tot arribarà...

Comentaris (7)28-10-2013 22:28:21

Cinema: "Cyrus"

Un cop enllestida la feina de la setmana, m'he posat una pel·lícula per intentar desconnectar abans d'anar a dormir. Es tracta de "Cyrus", una petita peça amb aires de cinema indie que funciona a la perfecció, gràcies a dos aspectes fonamentals que quan es combinen són molt agraïts: uns bons actors i un bon guió.

En efecte, el treball dels actors és extraordinari, i brilla amb llum pròpia la parella protagonista (amb el permís de Cyrus, és clar): un contrastat John C. Reilly i una Marisa Tomei a qui ja va sent hora que se la valori com es mereix. Tomei és capaç de transmetre només amb la seva càlida mirada tot l'univers de sensacions que experimenta el seu personatge: alegria, preocupació, tristesa, resignació... o tot alhora. El que convingui.

Pel que fa al guió, disfressada d'aparent comèdia amable se'ns presenta una crua història sobre el desemparament, sobre la por a la solitud que pot convertir-nos en personatges egoistes i propensos al xantatge sentimental. Una història de rivalitat i gelosia que, alhora, ens adverteix sobre els riscos de la sobreprotecció a l'hora de criar els fills, que pot crear éssers insegurs i vulnerables. Els directors i guionistes l'encerten definitivament quan al final de la pel·lícula atorguen al personatge femení una lucidesa (construïda a còpia de bondat i de donar-se a l'altre) que els dos rivals masculins només adquireixen a còpia d'insultar-se com a pas previ a l'acceptació mútua. Una història, en definitiva, on tots dos tenen les seves raons i les seves misèries, que són les de qualsevol que lluita per reeixir en el difícil ofici d'estimar.

Cansat de focs artificials buits de contingut, com s'agraeixen de tant en tant aquestes propostes honestes, complexes en la seva senzillesa, definitivament humanes!

Comentaris (1)26-10-2013 02:00:22

SOS Educació Pública

Avui no he anat a treballar. M'ha costat molt prendre aquesta decisió, per la garrotada econòmica que representa (el Departament d'Ensenyament descompta del sou per un dia de vaga una quantitat molt superior a l'equivalent a una jornada de feina) i també perquè no em convenç la vaga com a recurs. Però al final he decidit que necessitava expressar el malestar que sento com a professor per la manera com els polítics utilitzen quelcom tan sagrat com l'educació pública en virtut dels seus interessos econòmics i ideològics. Exposaré aquí les raons que m'han portat a prendre aquesta decisió, i mantindré sempre la primera persona del singular i no del plural, perquè no m'agrada erigir-me en representant del pensament de ningú.

NO A LA LOMQE. La llei promoguda pel ministre Wert és una autèntica aberració. Les comunitats educatives de tot l'Estat espanyol s'han aixecat contra aquest projecte, que no té el suport de ningú i que és un atac frontal a la cohesió social. Una llei que pretén tornar als temps en què només estudiaven els fills de qui tenia diners, una llei elitista que sota el pretext de cercar l'excel·lència busca en realitat tornar a un sistema de classes estamental que impedeixi l'ascensió social. Una llei que, a més, pretén arraconar fins a la desaparició assignatures com la filosofia, no fos cas que els alumnes aprenguessin a pensar i s'adonessin de la mena de polítics que els governen. I, per als catalans, aquesta llei és agressiva encara per dos motius més. En primer lloc, la invasió competencial que significa el sistema de revàlides, que obligarà a establir uns currículums unitaris amb la resta de l'Estat. En segon lloc, perquè suposa l'enderrocament de la immersió lingüística, imprescindible per a la cohesió dels estudiants del nostre país i per a la supervivència de la nostra llengua.

NO A LA LEC. Però la llei Wert em preocupa relativament, perquè hi ha l'opció de la insubmissió i sobretot perquè amb una mica de sort ja no tindrà temps de ser aplicada si el procés polític que viu Catalunya arriba a bon port (això sí: solidaritat total amb els altres territoris de parla catalana). El problema és que el mal també el tenim a dintre. La consellera Rigau està implantant progressivament una llei d'educació catalana que també és abolutament neoliberal. La intenció és acabar instaurant als centres docents una mena de juntes gestores que substituïrien els actuals equips directius, formades per gent totalment aliena al món de l'ensenyament que dirigiria les escoles i instituts en termes d'estricte rendiment, com una empresa qualsevol. Hi haurà qui ho trobarà bé, per allò que els professors es guanyin cada dia el lloc de treball, però jo no vull tractar els meus alumnes com a números, sinó com a persones. Jo no vull formar màquines acrítiques de produir, sinó ciutadans capaços de pensar per ells mateixos. La consellera Rigau deia aquest matí, intentant apoderar-se de la mobilització com si només fos contra Wert, que de motius per a la vaga n'hi havia de sobres. Molt bé: doncs que sigui coherent amb el que ha dit i que no ens descompti ni un euro del sou per no haver anat avui a treballar.

NO A LES RETALLADES. Quan els dimarts que me'n recordo em poso la samarreta groga contra les retallades (que es veu que no es pot fer, perquè hipòcritament es considera polititzar la tasca docent), és evident (no me n'amagaré pas) que en part defenso els meus interessos: a ningú li agrada que no parin de rebaixar-li el sou ni de prendre-li pagues extra. També reivindico els drets dels meus companys: els interins i substituts cobren menys per fer la mateixa feina que jo. Però, sobretot, reivindico el dret dels meus alumnes a rebre una educació digna: a no estudiar en classes massificades, a poder rebre el tractament diferenciat que cadascú necessiti, a no haver d'esperar quinze dies perquè arribi un professor substitut. És important explicar bé això, perquè és imprescindible tenir el suport de les famílies. Cal canviar de xip i deixar de pensar que aquests professors, a sobre dels mesos de vacances que tenen, són tot el dia al carrer queixant-se. Perquè aquests professors també es mouen pels drets dels fills de cadascú. Només junts, com a les Balears, tindrem alguna cosa a fer. Ah! I que no em vinguin amb allò que les retallades són inevitables. Jo ja entenc que estem en crisi, però les retallades en educació (o en sanitat, o en cultura) seran immorals mentre sí que hi hagi diners per rescatar els bancs que ens han portat a aquesta situació.

Tots junts: professors, escoles, famílies. Per una escola pública, de qualitat, integradora, i a casa nostra en català! Perquè l'educació és un dret, no un privilegi.

Comentaris (5)24-10-2013 19:34:13

Futbol: Milan 1 - Barça 1

Pèssim primer quart d'hora del Barça ahir a San Siro. Un equip que aspira a tot, i més a Europa, no pot sortir com ho va fer ahir. Sense intensitat, apàtic i erràtic, i amb una errada infantil dels dos centrals que va regalar el gol al rival. Afortunadament, l'equip va reaccionar, lentament va imposar el seu joc de toc i, de la mà d'un Busquets extraordinari, va anar fent seu el partit. Precisament d'un contraatac producte d'una recuperació de Busquets va arribar l'empat, i probablement s'hauria aconseguit el segon si el xiulet de la mitja part no ho hagués impedit.

El descans va salvar la vida d'un Milan acorralat, i la segona part no va tenir propietari. Cadascú amb el seu estil (el futbol directe del Milan i el de toc i posicional del Barça), tots dos equips van tenir prou ocasions per guanyar, de manera que el resultat d'empat no es pot considerar injust. La possessió en si no és el que et fa més mereixedor del triomf, sinó com jugues les teves cartes. I cada equip va tenir els seus trumfos, que no va saber materialitzar.

De tot plegat en queda una sensació curiosa: després d'haver-nos trencat el cap fa unes setmanes amb la controvèrsia sobre si Martino estava traint l'essència del joc del Barça, ara aquest debat sembla definitivament enterrat. El Barça torna a ser aquell equip que toca i toca, pacient, esperant una oportunitat que no sempre arriba. I això ha portat, si més no a gent del meu entorn entre la qual m'hi incloc, a reflexionar sobre si Martino ha cedit a la pressió mediàtica i pel camí hem perdut alternatives que ens feien ser més imprevisibles. Ara ve el Madrid, i comença a ser necessari un triomf contra un equip gran per tancar els debats i recuperar definitivament la credibilitat i la confiança. I potser, només potser (i dit contra alguns dels meus principis que abans creia inqüestionables), ens aniria bé una miqueta més de Cesc i una mica menys de Xavi.

Comentaris (3)23-10-2013 22:21:18

Futbol: Osasuna 0 - Barça 0; i cinema: Sitges 2013

Poca cosa a dir del partit del Barça de dissabte. Es va punxar, però més en el resultat que no pas en el joc. L'equip va jugar de manera totalment reconeixible, i el debat sobre el sistema de joc lentament es va evaporant. Fins i tot els pecats (no xutar més des de fora de l'àrea) són els mateixos d'anys anteriors. En qualsevol cas, l'equip va combinar bé al primer toc, va jugar bé entre línies i va tenir una bona mobilitat al davant (amb canvis de posició que la presència d'Iniesta, Neymar i sobretot Cesc en un mateix onze fa que siguin constants). Només va faltar una mica més de rematada i d'encert en els metres finals. Les sensacions no són dolentes, i quedem en espera d'una setmana molt atractiva, amb duels contra el Milan i el Madrid.

Mentre això no arriba, però, allò que més m'estimula els sentits i em fa feliç (al marge de la meva dona, és clar) és el cinema, i més quan es pot gaudir en un escenari immillorable com és el Festival de Sitges. Aquest any ho vam deixar per l'últim dia, en una aposta a cegues per la marató final. I, vistos els resultats, ens plantegem més que seriosament repetir la fórmula, perquè la tria dels organitzadors va ser excel·lent. La nostra marató, concretament la de la tarda al cinema Retiro, va ser una festa cinèfila de molta consideració. Vam gaudir de tres pel·lícules molt interessants, i vam marxar amb recança sense veure les dues últimes perquè es feia tard i l'endemà calia llevar-se d'hora.

La marató es va obrir amb "Lesson of the Evil", un polidíssim exercici d'estil del prolífic director japonès Takashi Miike, al qual aquest any el festival oferia un homenatge (no em vull ni imaginar com devia ser l'ambient del cinema Prado el dissabte al vespre, davant la projecció de la molt extravagant "Audition"). La proposta és bàsicament lúdica, una lliçó de cinema de principi a fi, amb seqüències magistrals com la merescudament aplaudidíssima de l'assassinat al metro. La pel·lícula és fonamentalment això: una macabra hora del pati pensada perquè la gent s'ho passi bé veient patir una colla de col·legials. Però, com qui no vol la cosa, Miike ens deixa pinzellades crítiques sobre una societat malalta, burocratitzada i impersonal, absolutament hipòcrita i depravada. La pel·lícula, després d'un hipnòtic pròleg sobre el passat del protagonista, arrenca amb un subtil dilema ètic que afecta la sala de professors de l'institut on acabarà desenvolupant-se la massacre. Miike sembla plantejar ja d'entrada la relació entre alumnes i professors com una mena de guerra de dos bàndols que no lluiten per l'educació, sinó per veure qui és més llest a l'hora de fotre l'altre. Encara no em puc treure del cap l'escena en què el tutor subratlla el nom dels alumnes que ja han estat eliminats, com si es tractés d'una avaluació mortal...

I, sense temps de recuperar-nos, la següent proposta va aparèixer en pantalla amb un tarannà molt diferent: "Coherence", una pel·lícula petita i amb reeixides pretensions filosòfiques al voltant de les teories de la física quàntica. Una proposta arriscada que, després de deixar clavat l'espectador amb un inici intel·ligent, brillant i molt hàbil, passa a divagar una mica massa enmig del seu propi laberint, però que al final aconsegueix que ens plantegem preguntes al voltant de la nostra identitat: quines decisions han condicionat per sempre una existència que a hores d'ara podria ser ben diferent, i al mateix temps quines coses inherents a nosaltres no aconseguiríem canviar ni en un milió de vides encara que ens hi esforcéssim amb totes les nostres forces? Estimulant, inquietant, fascinant: hi ha algun jo nostre en un món paral·lel vivint tot el que hauria pogut ser i ja mai no serà, per bé o per mal?

Però, en un bon menú degustació, és fonamental el paper de les postres, perquè el que t'endús a casa és per damunt de tot el regust que et deixen. I les postres (per a nosaltres, que malauradament no podíem passar de la tercera pel·lícula) van ser senzillament espectaculars: "Cheap thrills", una pel·lícula amb una mala bava descomunal. Definitivament, volgudament i per damunt de tot necessàriament excessiva, "Cheap thrills" és una metàfora implacable sobre la capacitat dels diners de degradar l'individu fins a límits insospitables. Una fàbula anticapitalista contundent com un cop de puny. La necessitat econòmica pot convertir-nos en monstres desolats i sanguinaris, mentre per als rics no som res més que una joguina que ni tan sols els diverteix.

Fins l'any que ve, Sitges!

Comentaris (13)21-10-2013 22:36:17

Cinema: "Gravity"

Suposo que es podria dir que el plaer i la decepció es barregen durant el visionat de "Gravity". Però el cas és que feia dies que volia veure aquesta pel·lícula, i segurament les altes expectatives creades fan que el desengany superi el goig. A veure, no es pot discutir que tècnicament és una meravella, amb un ús del pla seqüència senzillament espectacular. Malauradament, tanmateix, em temo que darrere d'aquesta façana enlluernadora s'hi amaga una buidor encara més gran que la que deuen sentir els personatges que naufraguen a la deriva enmig de la inmensitat de l'espai.

El director de la pel·lícula, l'inquiet i interessant Alfonso Cuarón, explicava al festival de Sant Sebastià que en el fons la peripècia de la protagonista era una metàfora de la desorientació que sovint sentim davant d'una vida que ens posa a prova. Bé, la intenció és lloable i se li endevina, però no acaba de ser reeixida. Potser perquè Cuarón sembla confondre espiritualitat amb religiositat. O potser, encara més probable, perquè els grans estudis exigeixen un ganxo comercial fàcil, en aquest cas la típica història de superació personal davant d'un trauma familiar. Sigui com sigui, la història és fluixa, la voluntat metafòrica ho intenta però no hi arriba, i al final fins i tot la increïble peripècia té alguna cosa de previsible. La sensació és que tot plegat es deu a un excés de concreció, i ens quedem amb la mel als llavis i amb les ganes de saber quina extraordinària pel·lícula hauria pogut ser si s'hagués apostat per una mica més d'abstracció. Resultat: ni tan sols me n'he pogut sortir de deixar de sentir urticària davant Sandra Bullock, a qui reconec l'esforç però que va acabar posant-me dels nervis en algunes escenes, tot i que crec que no tant per culpa seva com d'un guió deficient.

Malgrat tot això, visualment és tan bona que passa volant, i sobretot la primera mitja hora és un autèntic gaudi per als sentits. Per tant, tampoc es pot dir que sigui tan mala inversió, ni en temps ni econòmicament. No aporta cap aprenentatge vital quan tenia tots els trumfos a la mà per fer-ho, però l'experiència és plaent i les imatges t'acompanyen durant força temps i es fan grans dins del teu cap.

Comentaris (1)17-10-2013 22:27:52

Cinema: "The bling ring" i "El hombre lobo"

Dissabte, després de força temps, vam tornar al cinema. Vam acompanyar-hi uns amics molt fans de Sofia Coppola, a veure la seva última pel·lícula, "The bling ring". El cas és que, després de veure-la, trobo que és una pel·lícula estranyíssima. No en el sentit que no s'entengui o que hi passin coses estranyes, que no és el cas, sinó perquè funciona amb una mena d'estructura amb forma de bucle que es podria repetir fins a l'infinit: vinga robatoris, vinga bosses de mà, vinga joies, vinga sabates de taló. Però, com sempre, anem a pams.

Si analitzem la pel·lícula en el context de l'univers personal de la directora, resulta força coherent: una vegada més, trobem uns personatges que experimenten una gran buidor existencial, un avorriment alienant. Potser la principal diferència és que aquí aquest estat d'inanició espiritual els porta a passar a l'acció (inconscient, però acció), i no com per exemple el protagonista de "Somewhere", que es limitava a anar fent mentre posava cara que res no anava amb ell. Però, si intentem entendre les intencions de Coppola amb aquest film, aleshores la cosa ja no està tan clara. És cert que demostra un important virtuosisme formal, amb alguns plans destacables, seqüències filmades amb bon pols i un tractament de la llum que a mi em sembla molt revelador. I també ho és que cap al final l'encerta trencant aquest bucle inacabable amb una crítica àcida a la burgesia benpensant de Los Angeles (encara que sigui amb un traç un pèl massa gruixut i subratllat). Però no ho és menys que durant la major part del metratge es té la sensació d'assistir a una marató del canal Divinity (una tortura, vaja). En definitiva, que la pel·lícula desgraciadament acaba essent tan superficial com el món que descriu.

I, si amb "The bling ring" acabes amb la sensació d'haver vist un producte molt per sota de les seves pretensions, amb "El hombre lobo" (la versió força recent protagonitzada per Benicio del Toro) passa una mica a l'inrevés. D'acord que no deixa de ser una superproducció amb certs aires de grandesa, però en aquest cas l'única pretensió és entretenir. I ho aconsegueix. La història és una mica feble i està poc desenvolupada, però l'ambientació és excel·lent i t'atrapa. Segueix la paleta pictòrica de "Van Helsing", i també la línia gòtica (i argumental: el paper clau de l'estimada que es perllonga en el temps) del "Dràcula" de (ves per on) Francis Ford Coppola. En fi, que si jo hagués de recomanar-ne una de les dues, em quedaria amb "El hombre lobo", encara que no hagi de passar a la història, perquè per mirar bosses i sabates (encara que d'una altra gamma) ja en faig prou acompanyant la meva dona de botigues.

Comentaris (1)14-10-2013 23:02:33

Pàgines: 12345633343536  <>