login
Inicia sessió

register
Registra't

Petites grans passions

Futbol: Celta 0 - Barça 3

És curiós, però quan al Barça li toca jugar contra un equip que proposa un joc alegre, ofensiu i de possessió (Rayo, Celta), Martino sempre aposta per plantejar un partit d'anada i tornada, amb poquíssima creació al mig del camp, sens dubte buscant aprofitar els espais que es generen per l'acumulació de jugadors rivals a camp contrari. Una ullada a l'alineació abans del partit permetia veure que aquesta vegada Martino havia decidit fer jugar junts Song i Busquets ja d'entrada, però el fet que el migcampista que els acompanyava fos Cesc em va fer especular amb la possibilitat que Martino plantegés una mena de 4-2-3-1, amb Busquets i Song al doble pivot, tres mitjapuntes i Messi en punta amb llibertat de moviments. Finalment, però, de seguida va quedar clar que el dibuix no s'alterava i responia al tradicional 4-3-3, amb Cesc i Song com a interiors.

Però és clar: el dibuix pot ser el mateix, però els jugadors que el formen li donen un perfil o un altre. Amb els tres migcampistes escollits, el Barça renunciava a la creació a canvi d'una major contenció i verticalitat. Amb un plantejament així, el Celta va tenir les seves oportunitats, producte de l'anar i venir, però la major qualitat dels de Martino al davant va acabar decantant la balança. No és d'estranyar que en un escenari com aquest, amb el partit trencat i sense que la pilota s'aturés gaire al mig del camp, jugadors verticals com Alexis i Cesc se sentissin comodíssims i acabessin marcant. Cesc es va sentir especialment en la seva salsa, i va fer un recital: xut el refús del qual acaba en el gol d'Alexis, xut que provoca el gol en pròpia porta del porter del Celta, i finalment xut que culmina amb èxit un contraatac dirigit per Messi.

En tot cas, dues reflexions al voltant d'aquesta manera de jugar: la primera, que no se'ns acudeixi plantejar-la contra rivals ofensivament poderosos que puguin fer-nos mal en l'intercanvi de cops (sobretot a Europa). La segona, que és normal que Martino faci tantes rotacions, perquè quan qui ha de córrer és el jugador i no la pilota el desgast físic és molt més gran.

Resum pràctic: el Barça continua mostrant un ampli ventall de variants, algunes més atractives que altres, i aconsegueix tres punts més en espera que algun rival punxi per poder ampliar una mica més l'avantatge i continuar creixent amb tranquil·litat. Intentaré gaudir una mica més dels partits del Barça i no racionalitzar-los tant, però és que la varietat tàctica de Martino es fa molt interessant.

Comentaris (4)30-10-2013 22:11:45

Futbol: Barça 2 - Madrid 1

Victòria suadíssima contra l'etern rival, que a més serveix per deixar-lo a 6 punts. Deia després de l'empat contra el Milan que el Barça necessitava guanyar un partit gran per esvair tots els dubtes. En aquest sentit, missió assolida. Però no tinc clar que s'hagi aconseguit esvair determinats interrogants sobre el joc de l'equip. Personalment, em sorprèn molt que tothom amb qui he parlat es mostra molt satisfet pel triomf, i no em reconeix el que per mi és una evidència: que el Barça va jugar molt malament a la segona part. No sé si és per l'enlluernament que suposa derrotar el Madrid, però tothom està encantat de la vida. No és que jo no estigui content amb la victòria, només faltaria, però és que ni els que el dia del Sevilla treien foc pels queixals aquesta vegada hi posen cap objecció, ni tots aquells que es passen la vida qüestionant els plantejaments de Martino...

Potser la qüestió es troba en si realment l'equip va jugar malament o no aquests darrers quaranta-cinc minuts. Amb les dades a la mà, semblaria clar que sí, que molt: el Madrid va tenir molta més presència a camp contrari, més ocasions de gol, i fins i tot un possible penal no assenyalat. Però hi ha qui m'ha fet veure que això era convenient, que si vas guanyant és bo cedir la iniciativa al rival perquè generi espais que permetin contraatacs tan fulminants com el del golàs d'Alexis. Potser sí. Però a mi això no m'agrada; em recorda a allò de viure de l'errada contrària que tant practica i tant li critiquem a un entrenador portuguès que tots coneixem. I no entenc que la gent s'exclami que juguem en llarg i no ho faci del fet que prenguem una presumpta decisió conscient de recular i veure-les venir, perquè jo sempre he defensat que no importa si juguem en curt o en llarg sempre que tinguem la iniciativa. Personalment, prefereixo pensar, malgrat que pugui semblar un símptoma de debilitat, que vam recular perquè no ens va quedar cap més remei, perquè el Madrid ens va superar en un moment determinat en control i en intensitat (totes les pilotes dividides eren per a ells, malgrat els lloables esforços de Valdés i Alves per superar la pressió sense rifar la pilota). Si això fos així, sí que em congratularia que haguéssim après a jugar en situacions més inesperades, a dominar per necessitat altres facetes del joc. Això no és res dolent: se'n diu ser més competitius.

En qualsevol cas, que quedi clar que trobo molt interessants moltes de les coses que proposa Martino. No se li pot negar que és un tècnic valent i intervencionista: la jugada tàctica de situar Neymar i Messi d'extrems a cama canviada i Cesc de fals 9 va ser molt agosarada, però per mi va ser clau per explicar la bona primera part del Barça. Es veia venir que Ancelotti proposaria un triple pivot al mig del camp per frenar les associacions de Messi amb els migcampistes. Intel·ligentment, Martino ho va preveure i va descol·locar l'adversari amb la seva disposició de les peces al tauler: Cesc era el fals 9 i continuava creant superioritat a la zona, mentre que Messi, a la banda, tot i que segurament més incòmode, quedava molt més alliberat. L'invent va funcionar a mitges, perquè Messi és un pèl menys disciplinat que Neymar però sobretot perquè sovint l'equip era una mica massa lent o imprecís en els canvis d'orientació que havien de permetre als falsos extrems encarar cap a l'àrea en situacions d'un contra un. Però n'hi va haver prou amb la rapidesa mental i la clarividència d'Iniesta en un parell de jugades per demostrar que l'aposta era encertada, ja que d'aquestes situacions van néixer el gol de Neymar i una ocasió claríssima de Messi que van deixar el Madrid estabornit fins al descans.

I una altra cosa que va fer molt bé Martino, es digui el que es digui, van ser els canvis. Un cop, a la segona part, va quedar clar que el Barça havia perdut el control i el domini, el més raonable era refer el dibuix i tornar a la normalitat: Alexis per Cesc, i Messi al mig. I, en aquesta mateixa línia, garantir el control del joc amb l'entrada de Song. Per què tothom s'escandalitza tant quan Martino posa junts un quartet d'hora Song i Busquets, si Guardiola va jugar un munt de partits sencers amb Busquets i Keita?

En definitiva, una victòria molt meritòria, sobretot tenint en compte el mal partit de Messi, que permetrà a l'equip continuar creixent amb tranquil·litat. Això sí: un triomf que et deixa amb un bon somriure, però que no et fa estar boig per veure tots els resums i tertúlies de la nit, com passa amb les victòries memorables. Tot arribarà...

Comentaris (7)28-10-2013 22:28:21

Cinema: "Cyrus"

Un cop enllestida la feina de la setmana, m'he posat una pel·lícula per intentar desconnectar abans d'anar a dormir. Es tracta de "Cyrus", una petita peça amb aires de cinema indie que funciona a la perfecció, gràcies a dos aspectes fonamentals que quan es combinen són molt agraïts: uns bons actors i un bon guió.

En efecte, el treball dels actors és extraordinari, i brilla amb llum pròpia la parella protagonista (amb el permís de Cyrus, és clar): un contrastat John C. Reilly i una Marisa Tomei a qui ja va sent hora que se la valori com es mereix. Tomei és capaç de transmetre només amb la seva càlida mirada tot l'univers de sensacions que experimenta el seu personatge: alegria, preocupació, tristesa, resignació... o tot alhora. El que convingui.

Pel que fa al guió, disfressada d'aparent comèdia amable se'ns presenta una crua història sobre el desemparament, sobre la por a la solitud que pot convertir-nos en personatges egoistes i propensos al xantatge sentimental. Una història de rivalitat i gelosia que, alhora, ens adverteix sobre els riscos de la sobreprotecció a l'hora de criar els fills, que pot crear éssers insegurs i vulnerables. Els directors i guionistes l'encerten definitivament quan al final de la pel·lícula atorguen al personatge femení una lucidesa (construïda a còpia de bondat i de donar-se a l'altre) que els dos rivals masculins només adquireixen a còpia d'insultar-se com a pas previ a l'acceptació mútua. Una història, en definitiva, on tots dos tenen les seves raons i les seves misèries, que són les de qualsevol que lluita per reeixir en el difícil ofici d'estimar.

Cansat de focs artificials buits de contingut, com s'agraeixen de tant en tant aquestes propostes honestes, complexes en la seva senzillesa, definitivament humanes!

Comentaris (1)26-10-2013 02:00:22

SOS Educació Pública

Avui no he anat a treballar. M'ha costat molt prendre aquesta decisió, per la garrotada econòmica que representa (el Departament d'Ensenyament descompta del sou per un dia de vaga una quantitat molt superior a l'equivalent a una jornada de feina) i també perquè no em convenç la vaga com a recurs. Però al final he decidit que necessitava expressar el malestar que sento com a professor per la manera com els polítics utilitzen quelcom tan sagrat com l'educació pública en virtut dels seus interessos econòmics i ideològics. Exposaré aquí les raons que m'han portat a prendre aquesta decisió, i mantindré sempre la primera persona del singular i no del plural, perquè no m'agrada erigir-me en representant del pensament de ningú.

NO A LA LOMQE. La llei promoguda pel ministre Wert és una autèntica aberració. Les comunitats educatives de tot l'Estat espanyol s'han aixecat contra aquest projecte, que no té el suport de ningú i que és un atac frontal a la cohesió social. Una llei que pretén tornar als temps en què només estudiaven els fills de qui tenia diners, una llei elitista que sota el pretext de cercar l'excel·lència busca en realitat tornar a un sistema de classes estamental que impedeixi l'ascensió social. Una llei que, a més, pretén arraconar fins a la desaparició assignatures com la filosofia, no fos cas que els alumnes aprenguessin a pensar i s'adonessin de la mena de polítics que els governen. I, per als catalans, aquesta llei és agressiva encara per dos motius més. En primer lloc, la invasió competencial que significa el sistema de revàlides, que obligarà a establir uns currículums unitaris amb la resta de l'Estat. En segon lloc, perquè suposa l'enderrocament de la immersió lingüística, imprescindible per a la cohesió dels estudiants del nostre país i per a la supervivència de la nostra llengua.

NO A LA LEC. Però la llei Wert em preocupa relativament, perquè hi ha l'opció de la insubmissió i sobretot perquè amb una mica de sort ja no tindrà temps de ser aplicada si el procés polític que viu Catalunya arriba a bon port (això sí: solidaritat total amb els altres territoris de parla catalana). El problema és que el mal també el tenim a dintre. La consellera Rigau està implantant progressivament una llei d'educació catalana que també és abolutament neoliberal. La intenció és acabar instaurant als centres docents una mena de juntes gestores que substituïrien els actuals equips directius, formades per gent totalment aliena al món de l'ensenyament que dirigiria les escoles i instituts en termes d'estricte rendiment, com una empresa qualsevol. Hi haurà qui ho trobarà bé, per allò que els professors es guanyin cada dia el lloc de treball, però jo no vull tractar els meus alumnes com a números, sinó com a persones. Jo no vull formar màquines acrítiques de produir, sinó ciutadans capaços de pensar per ells mateixos. La consellera Rigau deia aquest matí, intentant apoderar-se de la mobilització com si només fos contra Wert, que de motius per a la vaga n'hi havia de sobres. Molt bé: doncs que sigui coherent amb el que ha dit i que no ens descompti ni un euro del sou per no haver anat avui a treballar.

NO A LES RETALLADES. Quan els dimarts que me'n recordo em poso la samarreta groga contra les retallades (que es veu que no es pot fer, perquè hipòcritament es considera polititzar la tasca docent), és evident (no me n'amagaré pas) que en part defenso els meus interessos: a ningú li agrada que no parin de rebaixar-li el sou ni de prendre-li pagues extra. També reivindico els drets dels meus companys: els interins i substituts cobren menys per fer la mateixa feina que jo. Però, sobretot, reivindico el dret dels meus alumnes a rebre una educació digna: a no estudiar en classes massificades, a poder rebre el tractament diferenciat que cadascú necessiti, a no haver d'esperar quinze dies perquè arribi un professor substitut. És important explicar bé això, perquè és imprescindible tenir el suport de les famílies. Cal canviar de xip i deixar de pensar que aquests professors, a sobre dels mesos de vacances que tenen, són tot el dia al carrer queixant-se. Perquè aquests professors també es mouen pels drets dels fills de cadascú. Només junts, com a les Balears, tindrem alguna cosa a fer. Ah! I que no em vinguin amb allò que les retallades són inevitables. Jo ja entenc que estem en crisi, però les retallades en educació (o en sanitat, o en cultura) seran immorals mentre sí que hi hagi diners per rescatar els bancs que ens han portat a aquesta situació.

Tots junts: professors, escoles, famílies. Per una escola pública, de qualitat, integradora, i a casa nostra en català! Perquè l'educació és un dret, no un privilegi.

Comentaris (5)24-10-2013 19:34:13

Futbol: Milan 1 - Barça 1

Pèssim primer quart d'hora del Barça ahir a San Siro. Un equip que aspira a tot, i més a Europa, no pot sortir com ho va fer ahir. Sense intensitat, apàtic i erràtic, i amb una errada infantil dels dos centrals que va regalar el gol al rival. Afortunadament, l'equip va reaccionar, lentament va imposar el seu joc de toc i, de la mà d'un Busquets extraordinari, va anar fent seu el partit. Precisament d'un contraatac producte d'una recuperació de Busquets va arribar l'empat, i probablement s'hauria aconseguit el segon si el xiulet de la mitja part no ho hagués impedit.

El descans va salvar la vida d'un Milan acorralat, i la segona part no va tenir propietari. Cadascú amb el seu estil (el futbol directe del Milan i el de toc i posicional del Barça), tots dos equips van tenir prou ocasions per guanyar, de manera que el resultat d'empat no es pot considerar injust. La possessió en si no és el que et fa més mereixedor del triomf, sinó com jugues les teves cartes. I cada equip va tenir els seus trumfos, que no va saber materialitzar.

De tot plegat en queda una sensació curiosa: després d'haver-nos trencat el cap fa unes setmanes amb la controvèrsia sobre si Martino estava traint l'essència del joc del Barça, ara aquest debat sembla definitivament enterrat. El Barça torna a ser aquell equip que toca i toca, pacient, esperant una oportunitat que no sempre arriba. I això ha portat, si més no a gent del meu entorn entre la qual m'hi incloc, a reflexionar sobre si Martino ha cedit a la pressió mediàtica i pel camí hem perdut alternatives que ens feien ser més imprevisibles. Ara ve el Madrid, i comença a ser necessari un triomf contra un equip gran per tancar els debats i recuperar definitivament la credibilitat i la confiança. I potser, només potser (i dit contra alguns dels meus principis que abans creia inqüestionables), ens aniria bé una miqueta més de Cesc i una mica menys de Xavi.

Comentaris (3)23-10-2013 22:21:18

Futbol: Osasuna 0 - Barça 0; i cinema: Sitges 2013

Poca cosa a dir del partit del Barça de dissabte. Es va punxar, però més en el resultat que no pas en el joc. L'equip va jugar de manera totalment reconeixible, i el debat sobre el sistema de joc lentament es va evaporant. Fins i tot els pecats (no xutar més des de fora de l'àrea) són els mateixos d'anys anteriors. En qualsevol cas, l'equip va combinar bé al primer toc, va jugar bé entre línies i va tenir una bona mobilitat al davant (amb canvis de posició que la presència d'Iniesta, Neymar i sobretot Cesc en un mateix onze fa que siguin constants). Només va faltar una mica més de rematada i d'encert en els metres finals. Les sensacions no són dolentes, i quedem en espera d'una setmana molt atractiva, amb duels contra el Milan i el Madrid.

Mentre això no arriba, però, allò que més m'estimula els sentits i em fa feliç (al marge de la meva dona, és clar) és el cinema, i més quan es pot gaudir en un escenari immillorable com és el Festival de Sitges. Aquest any ho vam deixar per l'últim dia, en una aposta a cegues per la marató final. I, vistos els resultats, ens plantegem més que seriosament repetir la fórmula, perquè la tria dels organitzadors va ser excel·lent. La nostra marató, concretament la de la tarda al cinema Retiro, va ser una festa cinèfila de molta consideració. Vam gaudir de tres pel·lícules molt interessants, i vam marxar amb recança sense veure les dues últimes perquè es feia tard i l'endemà calia llevar-se d'hora.

La marató es va obrir amb "Lesson of the Evil", un polidíssim exercici d'estil del prolífic director japonès Takashi Miike, al qual aquest any el festival oferia un homenatge (no em vull ni imaginar com devia ser l'ambient del cinema Prado el dissabte al vespre, davant la projecció de la molt extravagant "Audition"). La proposta és bàsicament lúdica, una lliçó de cinema de principi a fi, amb seqüències magistrals com la merescudament aplaudidíssima de l'assassinat al metro. La pel·lícula és fonamentalment això: una macabra hora del pati pensada perquè la gent s'ho passi bé veient patir una colla de col·legials. Però, com qui no vol la cosa, Miike ens deixa pinzellades crítiques sobre una societat malalta, burocratitzada i impersonal, absolutament hipòcrita i depravada. La pel·lícula, després d'un hipnòtic pròleg sobre el passat del protagonista, arrenca amb un subtil dilema ètic que afecta la sala de professors de l'institut on acabarà desenvolupant-se la massacre. Miike sembla plantejar ja d'entrada la relació entre alumnes i professors com una mena de guerra de dos bàndols que no lluiten per l'educació, sinó per veure qui és més llest a l'hora de fotre l'altre. Encara no em puc treure del cap l'escena en què el tutor subratlla el nom dels alumnes que ja han estat eliminats, com si es tractés d'una avaluació mortal...

I, sense temps de recuperar-nos, la següent proposta va aparèixer en pantalla amb un tarannà molt diferent: "Coherence", una pel·lícula petita i amb reeixides pretensions filosòfiques al voltant de les teories de la física quàntica. Una proposta arriscada que, després de deixar clavat l'espectador amb un inici intel·ligent, brillant i molt hàbil, passa a divagar una mica massa enmig del seu propi laberint, però que al final aconsegueix que ens plantegem preguntes al voltant de la nostra identitat: quines decisions han condicionat per sempre una existència que a hores d'ara podria ser ben diferent, i al mateix temps quines coses inherents a nosaltres no aconseguiríem canviar ni en un milió de vides encara que ens hi esforcéssim amb totes les nostres forces? Estimulant, inquietant, fascinant: hi ha algun jo nostre en un món paral·lel vivint tot el que hauria pogut ser i ja mai no serà, per bé o per mal?

Però, en un bon menú degustació, és fonamental el paper de les postres, perquè el que t'endús a casa és per damunt de tot el regust que et deixen. I les postres (per a nosaltres, que malauradament no podíem passar de la tercera pel·lícula) van ser senzillament espectaculars: "Cheap thrills", una pel·lícula amb una mala bava descomunal. Definitivament, volgudament i per damunt de tot necessàriament excessiva, "Cheap thrills" és una metàfora implacable sobre la capacitat dels diners de degradar l'individu fins a límits insospitables. Una fàbula anticapitalista contundent com un cop de puny. La necessitat econòmica pot convertir-nos en monstres desolats i sanguinaris, mentre per als rics no som res més que una joguina que ni tan sols els diverteix.

Fins l'any que ve, Sitges!

Comentaris (13)21-10-2013 22:36:17

Cinema: "Gravity"

Suposo que es podria dir que el plaer i la decepció es barregen durant el visionat de "Gravity". Però el cas és que feia dies que volia veure aquesta pel·lícula, i segurament les altes expectatives creades fan que el desengany superi el goig. A veure, no es pot discutir que tècnicament és una meravella, amb un ús del pla seqüència senzillament espectacular. Malauradament, tanmateix, em temo que darrere d'aquesta façana enlluernadora s'hi amaga una buidor encara més gran que la que deuen sentir els personatges que naufraguen a la deriva enmig de la inmensitat de l'espai.

El director de la pel·lícula, l'inquiet i interessant Alfonso Cuarón, explicava al festival de Sant Sebastià que en el fons la peripècia de la protagonista era una metàfora de la desorientació que sovint sentim davant d'una vida que ens posa a prova. Bé, la intenció és lloable i se li endevina, però no acaba de ser reeixida. Potser perquè Cuarón sembla confondre espiritualitat amb religiositat. O potser, encara més probable, perquè els grans estudis exigeixen un ganxo comercial fàcil, en aquest cas la típica història de superació personal davant d'un trauma familiar. Sigui com sigui, la història és fluixa, la voluntat metafòrica ho intenta però no hi arriba, i al final fins i tot la increïble peripècia té alguna cosa de previsible. La sensació és que tot plegat es deu a un excés de concreció, i ens quedem amb la mel als llavis i amb les ganes de saber quina extraordinària pel·lícula hauria pogut ser si s'hagués apostat per una mica més d'abstracció. Resultat: ni tan sols me n'he pogut sortir de deixar de sentir urticària davant Sandra Bullock, a qui reconec l'esforç però que va acabar posant-me dels nervis en algunes escenes, tot i que crec que no tant per culpa seva com d'un guió deficient.

Malgrat tot això, visualment és tan bona que passa volant, i sobretot la primera mitja hora és un autèntic gaudi per als sentits. Per tant, tampoc es pot dir que sigui tan mala inversió, ni en temps ni econòmicament. No aporta cap aprenentatge vital quan tenia tots els trumfos a la mà per fer-ho, però l'experiència és plaent i les imatges t'acompanyen durant força temps i es fan grans dins del teu cap.

Comentaris (1)17-10-2013 22:27:52

Cinema: "The bling ring" i "El hombre lobo"

Dissabte, després de força temps, vam tornar al cinema. Vam acompanyar-hi uns amics molt fans de Sofia Coppola, a veure la seva última pel·lícula, "The bling ring". El cas és que, després de veure-la, trobo que és una pel·lícula estranyíssima. No en el sentit que no s'entengui o que hi passin coses estranyes, que no és el cas, sinó perquè funciona amb una mena d'estructura amb forma de bucle que es podria repetir fins a l'infinit: vinga robatoris, vinga bosses de mà, vinga joies, vinga sabates de taló. Però, com sempre, anem a pams.

Si analitzem la pel·lícula en el context de l'univers personal de la directora, resulta força coherent: una vegada més, trobem uns personatges que experimenten una gran buidor existencial, un avorriment alienant. Potser la principal diferència és que aquí aquest estat d'inanició espiritual els porta a passar a l'acció (inconscient, però acció), i no com per exemple el protagonista de "Somewhere", que es limitava a anar fent mentre posava cara que res no anava amb ell. Però, si intentem entendre les intencions de Coppola amb aquest film, aleshores la cosa ja no està tan clara. És cert que demostra un important virtuosisme formal, amb alguns plans destacables, seqüències filmades amb bon pols i un tractament de la llum que a mi em sembla molt revelador. I també ho és que cap al final l'encerta trencant aquest bucle inacabable amb una crítica àcida a la burgesia benpensant de Los Angeles (encara que sigui amb un traç un pèl massa gruixut i subratllat). Però no ho és menys que durant la major part del metratge es té la sensació d'assistir a una marató del canal Divinity (una tortura, vaja). En definitiva, que la pel·lícula desgraciadament acaba essent tan superficial com el món que descriu.

I, si amb "The bling ring" acabes amb la sensació d'haver vist un producte molt per sota de les seves pretensions, amb "El hombre lobo" (la versió força recent protagonitzada per Benicio del Toro) passa una mica a l'inrevés. D'acord que no deixa de ser una superproducció amb certs aires de grandesa, però en aquest cas l'única pretensió és entretenir. I ho aconsegueix. La història és una mica feble i està poc desenvolupada, però l'ambientació és excel·lent i t'atrapa. Segueix la paleta pictòrica de "Van Helsing", i també la línia gòtica (i argumental: el paper clau de l'estimada que es perllonga en el temps) del "Dràcula" de (ves per on) Francis Ford Coppola. En fi, que si jo hagués de recomanar-ne una de les dues, em quedaria amb "El hombre lobo", encara que no hagi de passar a la història, perquè per mirar bosses i sabates (encara que d'una altra gamma) ja en faig prou acompanyant la meva dona de botigues.

Comentaris (1)14-10-2013 23:02:33

Sensacions

Una vegada tancat el parèntesi que havia deixat la meva vida quotidiana en suspens durant una bona colla de dies, em torno a acostar al blog per transmetre algunes sensacions que he anat experimentat darrerament enmig de tot plegat.

Irritació: la que m'ha produït una novel·la que m'ha acompanyat en els moments de treva. Es tracta de "Temporada baixa", de Maria Mercè Roca. Compte!: es tracta d'una novel·la molt ben escrita, però vull pensar que va ser un pecat de joventut. El que em molesta és que, llegint aquesta novel·la, fa la sensació que els homes som, per definició, egoistes, egocèntrics, immadurs, insegurs, gelosos i maltractadors. Reconec el mèrit d'enfocar-ho des del punt de vista masculí, i se'm pot dir que un personatge no defineix tota l'espècie, però el cas és que hi intueixo una voluntat arquetípica, i no entendré mai per què el feminisme acostuma a basar sovint els seus arguments en la degradació del gènere masculí.

Satisfacció: en comprovar que el Barça està trobant la seva identitat en una combinació de preciosisme i practicitat que li fa tirar endavant partits que l'any passat no guanyava.

Expectació: la que em produeix l'evolució de les rodes de premsa de Tata Martino, que s'estan convertint en una psicoanàlisi implacable de les neures històriques del barcelonisme. Em fa patir que quan perdi un parell de partits ja no li'n perdonaran ni una...

Indignació: per la previsible campanya contra Neymar que s'ha engegat un cop han vist que no el podien enfrontar a Messi, i que ja comença a tenir els seus lamentables i fastigosos efectes. Hi ha gent que és incapaç de jugar net...

Fascinació: per l'estimulant joc intel·lectual que proposa la pel·lícula "La huella", de Joseph L. Mankiewicz, un clàssic que vaig poder reveure ahir un cop tornada la normalitat.

Tristesa: la que em va produir que un escriptor admirat com Javier Cercas fos citat per la representant de la dreta més rància a Catalunya per defensar els seus arguments immobilistes, reaccionaris i obstruccionistes. Crec entendre el que Cercas volia dir en el seu article, tot i no compartir-ho, però també crec que ell mateix deu estar trist de veure com se l'ha tergiversat i utilitzat.

Admiració: em trec el barret davant la comunitat educativa de les Illes Balears. En el context actual, el que estan fent és molt difícil de trobar. I, a més, no es mouen per interessos econòmics, sinó per un ideal de defensa del que és just. No hi ha paraules per agrair el que estan fent. Des d'aquest modest raconet meu, el meu reconeixement.

Comentaris (14)07-10-2013 23:18:24