login
Inicia sessió

register
Registra't

Petites grans passions

Cinema: "El año más violento" i "Hanna"

L'altre dia escrivia, a propòsit de "Calvary", que aquesta podia interpretar-se com la impossibilitat d'exercir la bondat en una societat corrupta. És una idea que m'obsessiona força darrerament. Intentes educar les noves generacions en la bondat, però penses que en realitat se'n sortiran millor si tenen més malícia, perquè el món és malauradament el que és. Intentes actuar amb aquesta bondat en el dia a dia, però normalment només reps bufetades a canvi. És això el que li passa també al protagonista d'"El año más violento"? Doncs no ben bé. Aquest emprenedor, aquest home-fet-a-si-mateix magníficament interpretat per un Oscar Isaac que cada vegada apunta més amunt, no em sembla exactament una bona persona. Procura ser honrat, sí, però perquè creu que és el que més li convé. La seva és una ètica de l'esforç, sí, però implacable amb les debilitats dels altres. "El año más violento" és un thriller shakespearià sobre l'ambició, amb una notable Jessica Chastain un pèl desaprofitada (es mereix més metratge) que actua com una Lady Macbeth en forma de gota malaia, que va introduint la corrupció com qui no vol la cosa al negoci familiar. Però, i atenció spoiler, en aquesta excel·lent i elegantíssima pel·lícula l'ambició dels Macbeth no serà castigada, sinó que el seu petroli tacat de sang passarà a ser protegit pel sistema. Només hi ha lloc per a la tragèdia del més dèbil en el darwinisme social, on només els més forts sobreviuen. Com a "Nightcrawler" (pel·lícula molt necessària després dels excessos informatius d'aquests dies), ens torna a envair la sensació que el capitalisme és una Pandora que ni tan sols ha tingut la compassió de deixar-nos l'esperança tancada a la capsa.

Després d'aquesta exhibició de classicisme narratiu, l'endemà els excessos de "Hanna" se'm fan un pèl antipàtics i no hi connecto. I això que a mi més aviat se'm fan simpàtiques aquesta mena de pel·lícules més o menys transgressores, i que admiro la personalitat camaleònica del director Joe Wright, capaç de dotar de personalitat l'academicisme més absolut ("Orgull i prejudici", Expiació"), de jugar-hi amb la introducció d'atrevits i eficaços experiments narratius ("Anna Karenina") o d'inventar-se aquest divertiment trepidant que és "Hanna". Un director capaç de reinventar-se constantment així i fer-ho sempre de manera digna es mereix tot el meu respecte. Però això dels gustos va a persones o fins i tot a dies, i ahir vaig ser incapaç d'entendre la fascinació que aquesta pel·lícula produeix a determinada crítica, per molt que sigui distreta i que el repartiment sigui excel·lent. Deu ser per allò de les expectatives, però n'esperava molt més. En fi, veient les tries i els judicis que faig últimament, deu ser que m'estic fent gran!

Comentaris (9)30-03-2015 15:37:52

Neus, 30-03-2015 15:44:41

De nou, vam gaudir molt al cinema. Hem començat bé l'any. Gran pel·lícula amb grans actors. No us la perdeu.
Pel que fa a "Hanna", només puc dir que va ser distreta i que em va fer passar una bona tarda de diumenge.

davidcuencadavidcuenca blog, 30-03-2015 15:48:08

Que ràpida! Es nota que t'esperaves l'aricle!
:P
La veritat és que jo em pensava que aquest 2015 no prometia gaire, però de moment molt bones pel·lícules en general. Que continuï la ratxa!

Gerard, 30-03-2015 15:59:17

Ei! Celebro que hàgiu anat a veure "El año más violento"!
També veig Abel Morales com un immigrant que no només és creu el mite d'Amèrica, sinó que també és creu que el pot assolir essent honrat, i la tesi de la pel·lícula mostrar aquesta fal·làcia. Un film situat el 1981 però que ens vol explicar perquè hem arribat a la crisi del 2008.
M'agradà força la cadència de la pel·lícula, com la tensió va pujant sense acabar d'esclatar, la fotografia, de baixa intensitat i amb l'ombra envoltant els personatges, així com fer una pel·lícula de gènere negre, amb gàngsters i en l'any més violent de NY sense morts i (spoiler) amb només un suïcidi.
J.C. Chandor serà un nou James Gray?

davidcuencadavidcuenca blog, 30-03-2015 19:30:15

Doncs ara que ho dius, no sé per què, mentre veia aquesta pel·lícula, vaig pensar en "El sueño de Ellis". Suposo que per aquesta idea de com el somni americà corrompeix els immigrants, però també per tot el que comentes a nivell d'estil: tots dos fan pel·lícules elegants, ben acabades, en què la violència és més latent que explícita... Cinema nord-americà d'alta qualitat. I no m'estranya que t'hagi agradat: també vaig pensar en tu i en el teu gust per les pel·lícules moralment no senzilles, sinó amb certa ambigüitat. Jo no sé ben bé què sentir davant d'Abel Morales. I, pel que fa a la teva referència sobre com una pel·lícula ambientada en el passat ens parla de la crisi actual, la idea és que la crisi econòmica és més conseqüència que causa de la crisi de valors: magnífica la metàfora final (spoiler) del rajolí de combustible baixant pel bidó tacat de sang.

Gerard, 30-03-2015 20:52:09

Certament, el final és impactant(spoilers): Abel Morales més pendent que el combustible no s'escolés irremeiablement que del seu treballador; la conversa amb el fiscal; Morals i la seva dona abraçats, mirant satisfets l'anhelat skyline.

davidcuencadavidcuenca blog, 31-03-2015 14:46:53

Aquest final amb l'skyline em recorda el de "Gangs of New York": Amèrica construïda a partir de la violència (el mite de la frontera dels westerns) i de la manca de moral. I la conversa amb el fiscal... Queda clar que el sistema no protegeix la gent honrada (no havien mogut ni un dit per protegir els seus camions), sinó qui li pot ser més útil. Si se'm permet la boutade, anem a Espanya: Florentino i la plataforma Castor?

Gerard, 31-03-2015 20:16:03

David, has tocat os! Abans en deien èlits extractives, ara casta. Sembla que un jutge és mira el contracte...
Si continuem al món del futbol i ens cenyim a casa nostra, la comptabilitat b d'Anna Morales seria l'equivalent del cas Neymar o dels subterfugis dels assessors de determinats futbolistes!?

davidcuencadavidcuenca blog, 01-04-2015 12:45:58

Buf! Jo aquí ja em perdo, però quan penso en el terme "comptabilitat B" a mi em ve al cap un partit polític que ara resulta que és una ONG sense ànim de lucre...

davidcuencadavidcuenca blog, 02-04-2015 21:27:17

Nou article

Escriu un nou comentari:

Comentari extern

Nom:


Registrar-me a flog.cat

Usuaris registrats

Usuari de flog.cat:

Contrasenya: