login
Inicia sessió

register
Registra't

Petites grans passions

Cinema: "Baby driver"

Durant l'impecable, enlluernador, primer quart d'hora llarg d'aquest entretingudíssim artefacte que és “Baby driver”, del sempre interessant Edgar Wright, assistim a l'espectacle de la vida com a coreografia. El protagonista es mou, tant al volant com a peu, en perfecta harmonia amb la música que escolta. És lleuger, àgil, gràcilment integrat amb l'entorn (atenció al pla seqüència dels cafès). Poc després, però, les coses no surten tan bé: hi ha un personatge violent que ho fa descarrilar sempre tot, i el protagonista perd la concentració. Es torna maldestre, matusser, i les seves maniobres han perdut el compàs. Wright posa, doncs, totes les cartes damunt la taula: en el seu joc basat en el sentit de l'oïda (amb el contrapunt de la sordesa del pare adoptiu del noi), presenta la vida com un estat d'ànim, cadascun amb la seva música. És una manera molt intel·ligent de treure el màxim profit a tots els recursos (moviments de càmera, bandes sonores) que et proporciona el cinema per embellir la vida.

Llàstima que al cap d'uns quants quilòmetres la precisa màquina de Wright es perdi per algunes carreteres mal asfaltades, es passi una mica de frenada i acabi fent algunes derrapades que grinyolen. El millor del film és el motor que el mou, però a l'hora de fer avançar la trama hi ha moments que el GPS perd la cobertura.

Però no importa gaire, perquè el viatge és molt plaent. Les bones prestacions del vehicle superen de llarg les mancances. Wright aconsegueix ser original sense ser pedant, a partir d'una premissa molt simple i eficaç: desprendre la música de la seva condició d'accessori i convertir-la en l'autèntica protagonista. Porta al límit el sentit coreogràfic de les pel·lícules d'acció i aconsegueix una correspondència entre ritme i fets (trets que concorden amb la bateria, etc.) d'una manera admirablement virtuosa i sense estridències. Fins ara Wright sempre ens havia agradat molt quan, amb pel·lícules notables com “Arma fatal”, “Bienvenidos al fin del mundo” i sobretot “Zombies Party”, aconseguia capgirar els codis dels gèneres que conreava. Malgrat el gran respecte amb què ho feia, però, sempre apareixia d'alguna manera una certa sensació de paròdia. Aquí, en canvi, porta els codis al límit per transcendir en un subgènere (les persecucions de cotxes) que semblava esgotat. Fins ara, Wright havia excel·lit a l'hora de tunejar aparells ja existents. Amb “Baby driver” ha aconseguit conduir el seu propi cotxe. I de quina manera!

Comentaris (13)11-07-2017 12:52:09

Gerard, 11-07-2017 18:54:54

Una obra mestra de l'entreteniment! Cinema sense pretensions, o amb l'única pretensió de divertir, amb un munt de bones idees de planificació i muntatge, no sabria dir-te de si és una pel·lícula d'acció o un musical. Feia temps que no em divertia tant al cine! És la primera pel·lícula que veig de Wright.

davidcuencadavidcuenca blog, 12-07-2017 22:18:02

Que bé que tornem a coincidir! Quan el cinema és "simplement" un espectacle, també pot ser genial! Jo no tinc cap problema amb les pel·lícules d'acció; el que passa és que moltes vegades m'avorreixen per previsibles. No és el cas d'aquesta, no tant pel fons com per la forma. I de Wright et recomano fervorosament "Zombies party", amb uns primers cinc minuts meomorables!

davidcuencadavidcuenca blog, 12-07-2017 22:53:58

Nou article

Gerard, 13-07-2017 19:35:32

Vaja, es confirma que els títols són el punt flac de les pel·lícules de Wright i que ho dóna tot en la primera escena! ;)

davidcuencadavidcuenca blog, 13-07-2017 21:08:52

Haha! Bé, sobre el títol cal dir que és com es coneix aquesta pel·lícula a l'Estat espanyol, però el títol original és Shaun of the dead (increïble: canvien el títol original per un altre d'horrible... també en anglès!).
Pel que fa a això que et dic dels cinc minuts, res a veure amb l'inici de Baby Driver. Perquè si me'n recordo és perquè em van semblar molt enginyosos a nivell de guió (tot i que crec recordar que formalment també recorria a plans molt ben fets). El que sí que és cert és que en totes les pel·lícules que he vist l'acaba perdent un cert desordre argumental... Però li perdono perquè sempre m'ho fa passar molt bé!

Gerard, 14-07-2017 19:24:53

Cert!, no van estar tant inspirats com els de "The Searchers" - "Centaures del desert"...
Probablement Wright és millor director que guionista, o no li importa escriure una trama relativament típica si després pot anar més enllà amb la posada en escena.
Es parla d'una segona part de "Baby driver". No sé si alegrar-me'n o anar a encendre un ciri a la deessa de la velocitat.
SPOILER. Sobre el final, em cridà l'atenció el sentit de la justícia de Wright: els dolents per maldat són castigats-castigats i el dolent empès per les circumstància passa pel purgatori i en ser alliberat es troba l'estimada esperant-lo. Vaig pensar en Gaddis: "Justícia? En un altre món, en aquest hi ha lleis". La ficció, on tot és possible... FI SPOILER.
Vaig al·lucinar amb el tràiler de "La guerra del planeta..." però no crec que vagi al cine perquè no he vist les dues primers. No obstant això, no m'he atrevit a llegir la teva crítica i tinc curiositat per saber si t'ha agradat.

davidcuencadavidcuenca blog, 17-07-2017 15:13:32

"Centaures del desert" és un dels pocs exemples en què el títol sobrevingut és millor que l'original...
D'acord amb el que dius de Wright, tot i que de fet no és mal guionista. El que passa és que les trames sempre se li escapen de les mans. La de "Bienvenidos al fin del mundo" és ben original...
Ai, ai, ai... Això de les segones parts...
SPOILER A mi del final no em va agradar per incoherent la candidesa del personatge de Kevin Spacey, però sí aquesta part en què tothom canta les virtuts del noi, que rep la recompensa al seu sacrifici al final. És un bon moment, aquest nostre, per contraposar justícia i lleis...
"La guerra del planeta de los simios" és una bona pel·lícula, però és de llarg la més fluixa de les tres. Tot i així, és una cloenda més que digna a una trilogia que té unes dues primeres entregues senzillament extraordinàries.

Gerard, 19-07-2017 19:14:52

Queda anotat! Si tinc l'oportunitat de veure-les no la deixaré escapar!

davidcuencadavidcuenca blog, 20-07-2017 10:35:33

Aquests dies han estat fent la primera als canals de Mediaset...

Kotch Bandar, 24-07-2017 16:58:34

Por fin la vi!!!!!! La verdad, me gustó mucho aunque puede q por tenerla en tan alta expectativa al final no fuera lo esperado (me pasó algo parecido con Drive). Xo durante toda la peli disfruté bastante. Me sentía cm si fuera un videoclip enorme, algo que Wright hace a la perfección sorprendiendo, perdiéndome en cada una de las notas de imagen/coreografía que nos ponen en pantalla. Solo un contrapunto: el doblaje me parece nefasto cuanto poco y es de esas películas que me llaman más a volver a ver en su idioma original que en el castellano.
PD: No sé como sonará tu "crítica" en el catalán (q m encantaría aprender), xo en el arcaico castellano al que lo traduce Google te marcas un 10/10.

davidcuencadavidcuenca blog, 25-07-2017 10:50:35

A mí me ocurrió algo parecido: me gustó, pero llevaba unas expectativas un pelín demasiado altas. Aún así, el primer cuarto de hora es sencillamente deslumbrante. Por lo que se refiere al doblaje, me pareció especialmente horroroso el de la chica de Jon Hamm.
Te agradezco tus palabras. Resulta que últimamente no sólo tengo a quien me lea y me comente, sino que encima le gusta lo que escribo! Cuando veo que has comentado, primero me pongo la traducción al castellano de Google para ver como ha quedado, y siempre hay algo que me da rabia porque no refleja fielmente lo que digo (aunque debo reconocer que queda mejor de lo que esperaba). A veces me he planteado escribir en castellano para llegar a más gente, pero me sale mejor en mi lengua materna (aunque bien es cierto que tengo el castellano como paterna). En cuanto a tu deseo de aprender catalán (que me pone muy contento), te propongo dos cosas:
1) Lee primero mis comentarios en catalán y verás que entiendes más de lo que crees. Y luego, y sólo luego, lo pasas al traductor ;-)
2) Quedamos en en el festival de Sitges este año y durante las colas te doy un par de clases :-P

Kotch Bandar, 25-07-2017 22:54:01

Ya me gustaría a mi poder irme a Sitges si tengo tiempo -.-'. Pero bueno, de vez en cuando soy capaz de librarme: hace unos años estuve en el programa Boom durante una semana y tampoco estuvo mal. Aquí en mi zona lo que está es la cueva de Medrano que es donde tuvieron preso a Miguel de Cervantes y fue donde empezó a escribir "El Quijote". Por si quieres venir a verla con la familia. Y de vez en cuando sí que leo tus comentarios en catalán a ver si entiendo algo, me resulta hasta divertido. Pero no escribas en castellano si no kieres, q tu dices q t sientes nervioso por lo q m guste xo yo me pondría más todavía si cambiaras tu forma d escribir solo x mi. Así va bien

davidcuencadavidcuenca blog, 26-07-2017 11:32:20

Tomo nota de tu recomendación turística! Y seguimos, pues, con nuestra comunicación bilingüe! :-)

Escriu un nou comentari:

Comentari extern

Nom:


Registrar-me a flog.cat

Usuaris registrats

Usuari de flog.cat:

Contrasenya: