login
Inicia sessió

register
Registra't

Petites grans passions

Cinema: balanç del 2015

Una vegada més, arriba el moment d'ordenar les pel·lícules que he vist aquest any per primera vegada en pantalla gran (ho explico així per justificar que "Seven", vista a Sitges, no compta) segons l'ordre de qualitat que em sembla que tenen. Evidentment, hi ha decisions molt discutibles, i com sempre hi haurà pel·lícules que ocuparan posicions difícils d'entendre, però aquesta és la gràcia. A banda del tradicional top-10, les posaré totes per deixar clar que n'hi pot haver d'excel·lents que senzillament no he pogut veure. I, sigui com sigui, considero que almenys les 8 primeres són clarament molt bones pel·lícules (la número 1, per mi, és de les que marquen un abans i un després). A partir d'aquí... que cadascú n'opini el que vulgui!

1. DEL REVÉS

2. PAULINA

3. IT FOLLOWS

4. Nightcrawler

5. Calvary

6. El año más violento

7. Fuerza mayor

8. Irrational man

9. Le tout nouveau testament

10. Regresión

***************************************************************************************

11. Maps to the stars

12. Phoenix

13. Whiplash

14. La visita

15. Deuda de honor

16. Langosta

17. Les combattants

18. El capital humano

19. Felices 140

20. El virus de la por

21. Birdman

22. The imitation game

23. Babadook

24. Dheepan

25. Mistress America

26. Marte

27. La cumbre escarlata

28. Los parecidos

29. El xai Shaun

30. La mujer de negro 2

31. Els Minions

32. Absolutely anything

33. White God

34. 45 años

35. Pride

36. Vulcania

37. Una semana en Córcega

38. Anabel

39. Cincuenta sombras de Grey

40. El francotirador

41. Terminator: Génesis

42. Segon origen

Comentaris (14)30-12-2015 12:57:06

Neus, 30-12-2015 17:14:23

Grans pel.lícules les tres primeres, però pel meu gust, la millor de l'any ha estat Whiplash

davidcuencadavidcuenca blog, 30-12-2015 23:25:18

De Whiplash només em fa arrufar el nas la seva ambigüitat moral, però cinematogràficament és impecable.

davidcuencadavidcuenca blog, 30-12-2015 23:27:08

Nou article

Gerard, 31-12-2015 20:06:20

Hola!!! "Al Revés" és una pel·lícula!? David, de les deu primeres només he vist la sisena i la setena. La meva favorita és la teva setena. En general, cinematogràficament parlant, no ha sigut un any gaire bo.
Bona revetlla i que l'any que ja flairem ens porti bells i inconfessables plaers cinematogràfics (i si no és demanar massa també literaris i futbolístics)!!!

davidcuencadavidcuenca blog, 04-01-2016 12:30:58

Hola, Gerard!
Jo també trobo que aquest any ha estat fluixet cinematogràficament... Però hi ha una cosa que em té desconcertat: per què no consideres "Del revés" una pel·lícula???

Gerard, 04-01-2016 18:16:39

Ho pregunto en el sentit que és una pel·lícula d'animació (per ordinador).

davidcuencadavidcuenca blog, 05-01-2016 11:37:20

Home, si agafem la definició estricta de cinema ("Art de representar imatges en moviment en una pantalla, mitjançant la fotografia") potser tens raó, però a mi em sembla que tenint present que, a nivell de plans, narativa i disseny de personatges n'utilitza totes les tècniques, doncs no desmereix. D'altra banda, ja m'agradaria a mi que totes les pel·lícules "de veritat" tinguessin guions de la qualitat de moltes obres de Pixar. "Toy Story 3", "Up" i sobretot aquesta "Del revés" són autèntics monuments. I, si el problema és l'ordinador, quantes pel·lícules actuals hauríem de deixar de considerar com a tals tenint en compte com generen els efectes especials? T'asseguro que jo sóc classicot, però en aquest cas crec que cal deixar enrere els prejudicis. Ep! Però no te m'enfadis, que m'encanta tenir-te per aquí i m'encanta que per fi hi hagi debat en aquest blog!

Gerard, 05-01-2016 16:01:20

Tranquil David, vaig formular la pregunta amb l'esperança de generar un intercanvi d'idees!
Vaig especificar "(per ordinador)" per diferenciar els diferents tipus d'animació.
Em crida l'atenció que en les llistes dels millors llibres de l'any es diferenciï entre ficció, no ficció, poesia, assaig, narrativa estrangera, literatura infantil, etc., i en el cinema, com a tònica general, no passi el mateix amb pel·lícules, documentals, pel·lícules d'animació i capítols de sèries de televisió (en aquest darrer cas ja no tant).
Generalitzant de nou, de vegades tinc la sensació que també s'inclouen pel·lícules d'animació i capítols de sèrie com a reconeixement de la qualitat d'aquestes, que de tant ben fetes mereixen ser equiparades a les pel·lícules, i suposant implícitament que les pel·lícules són un art superior.

davidcuencadavidcuenca blog, 07-01-2016 20:18:56

Uf! El debat es complica, però és agradable que sigui així!
Em sembla que si algun director de documentals llegeix això, potser s'enfadarà. Que un material cinematogràfic no sigui ficció no vol dir que no sigui una pel·lícula, si es regeix pels mateixos mecanismes, i el mateix passa amb l'animació.
Coincideixo amb tu en el que dius que amb els llibres es fan més distincions, però més aviat trobo que la solució hauria de ser la contrària: el que caldria és que amb aquests tampoc se'n fessin tantes. Sempre ho il·lustro amb una anècdota que s'atribueix a Quim Monzó: una vegada, quan presentava un dels seus reculls d'articles, li van preguntar quan tornaria a fer literatura. Ell es va enfadar molt, i va dir que en els seus articles utilitzava metàfores, ironia, hipèrboles... i que per tant també eren literatura. La literatura, igual que el cinema, no és igual a ficció necessàriament (i que consti que t'ho diu algú que té el consum de ficció com el seu gran plaer, convençut que les històries inventades són les que millor ens expliquen a nosaltres mateixos).
Però, vaja, això de fer llistes és un entreteniment, i això de posar etiquetes encara més.

Gerard, 08-01-2016 10:42:50

Ei! Les llistes són un entreteniment que dóna per molt!
En cap moment he donat a entendre, o he volgut donar a entendre, que un gènere literari és superior a un altre, o que les pel·lícules de ficció són per elles mateixes millors que els documentals o les de dibuixos. Tampoc sóc aliè a la barreja de gèneres que des de fa anys practiquen molts escriptors i directors de cine, entre els quals s'inclouen obres que admiro molt.
Simplement ressaltar que al cinema, com en la literatura, hi ha diferents gèneres/formats, i en alguns casos quan es col·loca una pel·lícula d'animació entre les millors pel·lícules de l'any es ressalta que està tant ben feta que sembla una pel·lícula, i aquí es pot entendre que es pensa que una pel·lícula per ella mateixa és millor que una d'animació, quan es treballa amb eines i intencions diferents, i ha de fer a partir d'aquestes eines que s'ha de valorar la seva qualitat i importància.
Sense anar més lluny, tinc moltes ganes d'anar a veure "La academia de las musas" de Guerín, un director que m'agrada molt i que parteix de l'observació de la realitat per construir les seves ficcions.

davidcuencadavidcuenca blog, 09-01-2016 02:23:22

El cinema de gent com Guerín i Lakuesta és un bon exemple d'això de la barreja de gèneres i que no té sentit distingir entre ficció i documental.
Les eines de "Del revés" són diferents, però no pas les intencions...

Gerard, 09-01-2016 09:46:14

Les eines d'una pel·lícula que vol explicar una història són diferents que les d'una novel·la que vol explicar una història, però no pas les intencions, i la primera és audiovisual i la segona literatura.

davidcuencadavidcuenca blog, 12-01-2016 00:23:34

Bé, en tot cas les intencions artístiques (en el sentit de voler fer reflexionar l'espectador) són les mateixes a "Del revés" que a "Paulina", per exemple. Per mi és clar que "Del revés" és una pel·lícula com qualsevol altra.

davidcuencadavidcuenca blog, 12-01-2016 00:24:48

Tinc la sensació que ens encallem perquè no acabem d'estar parlant del mateix... :-)

Escriu un nou comentari:

Comentari extern

Nom:


Registrar-me a flog.cat

Usuaris registrats

Usuari de flog.cat:

Contrasenya: