login
Inicia sessió

register
Registra't

Petites grans passions

Cinema: "Batman vs Superman"

Les vacances són terreny adobat per als plaers culpables. El temps lliure permet anar a veure sense remordiments aquest artefacte pirotècnic anomenat "Batman vs Superman". Sense expectatives, amb la ment neta i l'única intenció de passar-ho bé, assisteixo a la massificada projecció d'estrena.

Què es pot dir d'aquesta pel·lícula? No gran cosa. Potser el més destacable és que segurament no ofereix el que promet. El presumpte enfrontament entre els dos superherois és descafeïnat, forçat i sense substància. M'hauria agradat que el duel oferís una contraposició entre dues maneres de fer el bé. La pija, la (nocturnament i polèmicament) complementària de la justícia de Batman. La messiànica, outsider i per lliure de Superman. Alguna cosa d'això hi ha, però molt poca, i el conflicte entre ells dos aviat degenera cap a una aliança de forces contra una amenaça que recorda el mite de Frankenstein. El cas és que sobretot la pel·lícula se centra en la condició d'ésser superior de Superman, i assoleix els seus millors moments en la dicotomia Déu-home. No sé si com a conseqüència de la Setmana Santa, vaig veure en el final (atenció spoiler) una lectura mítica gairebé bíblica en el sacrifici de Superman per salvar-nos de les nostres culpes, amb una imatge icònica amb Lois Lane que recorda una Pietat i amb la insinuació d'una posterior resurrecció. I qui sap si en aquesta figura totpoderosa que desperta la barreja entre la idolatria del protector i el recel de l'amenaça no hi ha també una metàfora inconscient dels mateixos Estats Units. I, en relació a això (o no), una interessant reflexió sobre la impossibilitat de fer el bé absolut, ja que per exercir-lo sovint es despulla un sant per vestir-ne un altre. O sigui: el que és bo per a algú és dolent per a un altre.

No cal, però, buscar els tres peus al gat. La pel·lícula està pensada per entretenir, i això mateix és el que jo vaig anar-hi a buscar. El problema és que potser l'equip del director Zack Snyder, solvent com sempre en ritme i fotografia, es perd innecessàriament en una trama massa embolicada per acabar despatxant massa ràpidament els aspectes essencials. El problema és que potser busca l'equilibri entre entreteniment i simbologia (pròleg amb l'11-S com a clara referència) i s'acaba quedant a mig camí de tot. Fins i tot davant d'unes expectatives minses, una petita decepció.

PD: Si un superheroi es defineix per la seva capacitat de canviar la realitat, aleshores els culers acabem de perdre el nostre superheroi. No vaig tenir l'oportunitat de gaudir del Johan Cruyff jugador, però sí de l'entrenador. I és evident que li ho devem tot. Cruyff va proporcionar al Barça un estil de joc que l'ha definit en les tres últimes dècades i que ja ha esdevingut irrenunciable. I, sobretot, va canviar la mentalitat d'un club perdedor que sempre buscava excuses en la d'un equip guanyador. Descansa en pau, Johan, i gràcies per la felicitat que gràcies a tu hem sentit, sentim i sentirem tots aquells que estimem el Barça.

Comentaris (16)24-03-2016 14:58:43

miquelpugamiquelpuga blog, 24-03-2016 16:38:21

Avui,ens hem quedat sense un mite del barcelonisme...

Isaac, 25-03-2016 00:24:55

Bones David!
T'animo a que fagis comentaris de cinema d'alguns clàssics, m'agradaria llegir coses tevés de "La Vida es bella" per exemple, i aquest tipus de pel·lis!
Un servidor no es pot permetre el luxe de veure pel·lícules recent estrenades, i per això no et puc llegir!
T'animo a fer "reviews" d'algunes sèries tambñe, com per exemple la millor de totes per mi, "Breaking Bad".
Saluts!

(Anònim), 25-03-2016 13:41:45

Vaig escàs de monedes així que m'ha fet "bé" aquest blog. Per altra banda, em sap greu que fent el bé hagis hagut d'empassar-te-la.
PD: Em costa de creure que el crac del Chupa chups ens hagi deixat.

davidcuencadavidcuenca blog, 25-03-2016 19:46:58

Miquel, el Barça actual i els seus èxits sense Cruyff no s'entenen. Tant de bo la directiva estigués a l'alçada (ho dubto) i li fes l'homenatge que es mereix el dia del clàssic. Jo tinc dues idees un pèl excèntriques però mol tromàntiques. La primera, que tots els jugadors del Barça juguessin amb el número 14. Com que no crec que la reglamentació ho permeti, en proposo una segona de més viable: sortir a jugar de color taronja, com a referència a Wembley 92 i la selecció holandesa.

davidcuencadavidcuenca blog, 25-03-2016 19:51:03

Isaac, a part de les estrenes també comento pel·lis més velletes que vaig veient. De "La vida és bella" et puc dir que m'agrada moltíssim, malgrat que amb els anys també li n'he vist els defectes. Però com a faula funciona fantàsticament bé, és màgica i, a més, té una de les millors el·lipsis que he vist mai (i que si no m'equivoco us vaig ensenyar a classe quan vam fer un apartat de cinema a català).
Pel que fa a "Breaking bad"... Ni una paaula, que jo l'estic veient ara per primera vegada, i tot just vaig per la quarta temporada! Ni se t'acudeixi fer-me ni un spoiler!

davidcuencadavidcuenca blog, 25-03-2016 19:52:04

Ah, Isaac! I et proposo que en el blog em vagis dient pel·lis per comentar. Si les he vist, serà un plaer...

davidcuencadavidcuenca blog, 25-03-2016 19:54:14

Anònim (JM?), no pateixis. Jo sabia perfectament al que m'exposava, però quan estic de vacances no em fa res llençar uns calerons sense remordiments. A més, la pel·li no és horrible, només és que no és el que jo m'esperava. Les seqüeles que arribin ja em poden anar esperant assegudes, això sí.

davidcuencadavidcuenca blog, 25-03-2016 20:04:33

Nou article

Isaac, 25-03-2016 20:26:26

Tranquil David! Jo tampoc he pogut acabar "Breaking Bad" encara, però tot i així ja m'ha fet estimar-la com a cap altre, així que espero poder llegar-te quan l'acabis!

davidcuencadavidcuenca blog, 25-03-2016 20:39:28

Sí! La idea és fer-ne un article quan l'hagi acabat de mirar! Títol provisional: "Breaking Bad: la droga és la sèrie"

Isaac, l'avi tribunero i , 25-03-2016 22:46:45

Nova petició i demanda: ja que no em vull menjar spoilers i no puc llegar les critiques, podries posar una nota indicativa del film al peu de l'article, i així decidir-me o no a veure la pel·lícula per després poderte llegar!

(Anònim), 28-03-2016 20:45:55

David, aquest anònim no és en JM. Aquest que escriu sí que l'és. Uf! Quantes capes de ficció en aquest petit comentari!

davidcuencadavidcuenca blog, 29-03-2016 23:31:10

Isaac, ho estudiaré, però pensa que quan faig spoilers ja aviso. Per cert, per què dius sempre "llegar" i no llegir"?

davidcuencadavidcuenca blog, 29-03-2016 23:33:05

OK, JM! Ho pensava perquè sé que t'agraden les de superherois, però no m'hi encaixava que parlessis d'en Cruyff. Per tant, deu tractar-se d'un altre que jo em sé... O bé resulta que entra gent nova que no conec!

Isaac, 30-03-2016 17:39:24

autocorrector del teléfon :)

davidcuencadavidcuenca blog, 30-03-2016 20:02:00

Haha

Escriu un nou comentari:

Comentari extern

Nom:


Registrar-me a flog.cat

Usuaris registrats

Usuari de flog.cat:

Contrasenya: