login
Inicia sessió

register
Registra't

Petites grans passions

Cinema: "127 horas"

Definitivament, hauré d'arribar a la conclusió que Danny Boyle només ha fet al llarg de la seva trajectòria, que jo sàpiga, una pel·lícula digna de ser mencionada: evidentment, “Trainspotting”. La resta, i mira que ha tocat temàtiques diverses, sempre acaba anant a parar allà mateix: la vacuïtat més absoluta rere un munt de parafernàlia visual.

M'interessava “127 horas”, i l'altre dia la vaig caçar al vol, per com es podia crear i mantenir la tensió en una història tan simple com la d'un home que queda atrapat en una gruta al mig del desert perquè el braç li ha quedat entre una roca i la paret. Però Boyle no pot evitar els seus tics: flash-backs melodramàtics, al·lucinacions, càmera nerviosa, pantalla fragmentada, punts de vista inversemblants... Tot, al servei del no-res. Perquè el personatge ens sembla un cretí al començament i ens ho sembla fins al final. No hi ha evolució ni empatia. Boyle s'hauria de mirar (i, si ho ha fet, aprendre'n alguna cosa) pel·lícules com ara “Buried” o “Locke” per descobrir una lliçó de com sí que és possible fer un autèntic one man show sense parafernàlies, comptant només amb la força dramàtica de la història. En comptes d'això, decideix posar tot el seu ritme sincopat a la graella amb l'esperança que ens mantindrà atents, quan no fa res més que allunyar-nos de tot interès.

I què vol dir-nos amb el muntatge de munions de gent de principi i final del film? Que el protagonista és un heroi solitari que descobreix la necessitat del ramat? Si a “Slumdog Millionaire” Boyle ja va fer una pel·lícula moralment qüestionable en convertir la misèria en espectacle, aquí també és dubtosa la utilització d'una història real per fer un dels seus pretensiosos focs d'artifici. I no és pas que “Trainspotting” no sigui un deliri visual, i una pel·lícula moralment ambigua. És només que en aquell film la trama de la novel·la que adaptava va convertir feliçment en virtuts tots els defectes que aquest cineasta arrossega.

PD: Moltíssimes gràcies, Pep Guardiola, pel que vas fer aquest diumenge. És un gest valent que té un valor altíssim per la teva rellevància internacional. T'enyorem molt, en tots els sentits; no saps fins a quin punt.

Comentaris (12)12-06-2017 23:18:33

Laia, 13-06-2017 20:28:35

Hola David, crec que has estat massa dur avui... O massa tècnic, al meu parer... Dius "no hi ha evolució ni empatia"... Vols dir que l'objectiu del Sr. Boyle era aquest? Potser només volia intentar fer una pel.lícula basada en un fet real, res a veure amb "Locke" clar ni des del punt de vista tècnic (tu en deus ser més expert que jo, segur!), ni en el caire dramàtic.
Comentari d'opinió personal simplement (com el teu vaja). Com diu la cançó "pasaba por aquí" i he aprofitat el viatge...

davidcuencadavidcuenca blog, 13-06-2017 22:22:17

Hola, Laia
No sé qui ets, però el comentari de tota persona "nova" és molt benvingut!
Si m'has llegit alguina altra vegada (digue'm que sí, sisplau!), t'hauràs adonat que en general sóc molt benèvol amb les pel·lícules: m'agrada molt més trobar-hi les virtuts que els defectes, normalment. Però no em preguntis per què, però aquesta peli en concret em va irritar molt. Em va semblar poc honesta, tant des del punt de vista creatiu com humà. Però vagi per davant que escriure llibres, fer pelis o entrenar equips de futbol no està a l'abast de les meves capacitats. Per això m'he de resignar a comentar-ho, i per això normalment sóc benèvol, perquè sé que són coses molt difícils.
No pensis en cap moment que sóc més entès que tu en res. Sóc un simple aficionat que ni tan sols pretén fer crítiques: simplement comentar el que li suggereixen les coses.
Tens tota la raó: no tenim ni idea de quina era la intenció de Boyle amb la peli. Però després d'escriure el meu comentari vaig trobar diverses crítiques que la comparaven amb "Buried" (amb "Locke", no, és cert, però és perquè crec que és posterior), de manera que la comparació no sembla del tot impertinent. Jo el que volia dir és que si vols fer una peli amb una premissa mínima, has de ser-hi conseqüent en tot moment.
És possible que siguis fan de Boyle, i per això et sàpiga greu el meu comentari. No et pensis: en el seu moment vaig gaudir amb coses com "La playa" o "Slumdog Millionaire". Però, com més gran em faig, més trampós em sembla el seu cinema. Deu ser cosa de l'edat...
Passa't per aquí sempre que vulguis!

(Anònim), 14-06-2017 15:11:50

Gràcies David per la invitació d'anar-te llegint (ja ho faig fes de fa temps; abans era del flog també). No sóc fan de Boyle, ni tant sols sabia que va fer les altres pel.lícules! No sóc entesa en el tema però hi ha films que m'enganxen -com la del tema que ens ocupa- i altres que no. No era intenció en cap moment fer-te una crítica directa, però el diàleg també és agradable quan un escriu un blog (parlo per experiència pròpia).
Seguiré les teves petites grans passions.

Laia, 14-06-2017 15:12:34

Ho veus, ja m'he deixat el nom!!! Era jo la d'abans també!

davidcuencadavidcuenca blog, 14-06-2017 19:56:29

I tant que és agradable, el diàleg, Laia! Segons les dades que em dóna la pàgina, tinc força lectures, però en canvi em comenta ben poca gent, i a vegades és una mica frustrant. I tant és si és una crítica! Puc entendre perfectament que defensis una peli que t'ha enganxat, com el cas d'aquesta! Al final això és una qüestió de gustos. Igual que tu, jo no sóc cap entès i simplement hi ha pelis que m'enganxen i altres que no. I, en aquest cas, queda clar que aquesta no :-)
M'agrada saber que tinc algun lector (o lectora) fidel. Sento no haver seguit el teu blog. Si mai hi tornes, avisa'm. Mentrestant, espero tenir altres diàlegs amb tu com aquest, sigui des de la discrepància o no...

Kotch Bandar, 18-06-2017 21:57:49

Se hace algo pesada, o a mi se me hizo algo pesada. La verdad es que salvando "Trainspoting" y "28 dias después" el resto de películas solo he sido capaz de verlas 1 vez y ya pues no me animan a verlas más veces. Como dices, la de "La playa" al principio puede gustar pero luego es... pues eso.
Justo lo contrario que me pasa con otra que has comentado, "Buried": es una película q me encanta pero solo he podido ver una vez pues me agobia demasiado (la vi en el cine y tuve que extender la mano para no verme encerrado dentro de la caja).

davidcuencadavidcuenca blog, 19-06-2017 21:33:07

Precisamente: cuanto más quiere entretener más pesada se hace; todo lo contrario que "Buried", que demuestra que menos es más.
Tienes razón: había olvidado "28 días después". Aún así, a mí me gusta más la secuela de Juan Carlos Fresnadillo "28 semanas después" (siempre me quedo solo defendiendo esto).

Kotch Bandar, 20-06-2017 16:09:11

No te sientas solo con "28 semanas después": la mayor parte de la película me gusta mucho más que la 1ª, aunque la añoranza que me da la de Boyle es superior y por eso me cuesta tanto dejarla (o porque me recuerda mucho más a los Silent Hills: esa soledad e indefensión que te absorve).
A ver si esta semana me puedo ver la de "Train to Busan" (adoro los zombis) y la semana que viene "Baby Drive" (adoro a Edgar Wright) que hablan maravillas de ambas (adoro "Shawn of the dead" XDXDXD)

davidcuencadavidcuenca blog, 20-06-2017 23:02:20

Tengo un amigo que dice que decidió que no le gustaba "28 semanas después" desde el momento en que aparecía el hijo del protagonista, refugiado en España, con una camiseta del Madrid!
Bromas aparte, ara mí la de Fresnadillo es más profunda, aunque es cierto que la de Boyle es más turbia: fui a verla un verano yo solo a las cuatro de la tarde y cuando salí el sol me cegaba y no parecía real.
No te pierdas por nada del mundo "Train to Busan", y más si adoras los zombis. Es brutal! Y déjame darte un poco de envidia: la vi en el mejor sitio posible, el festival de Sitges, donde tienes que ir alguna vez si te va este mundillo...
Estaré atento a Baby Drive, puesto que también me gusta Wright. A mi señora esposa, no tanto, pero no será un problema si la estrenan en julio, puesto que suelo aprovechar las vacaciones para ir entre semana solo o con amiguetes a ver éstas que no son de su estilo (ya me espero la tercera de los simios!). Aunque no sé yo si se estrenará en Girona...

Kotch Bandar, 21-06-2017 22:05:10

A mi me pasa como tu amigo con la de "Gol": desde q vi en el trailer q jugaba en el Madrid dije q no iba a verla XD. Me molaría ir algún año a Sitges (o San Sebastian), xo apenas tengo tiempo para irme a algún sitio por aquí cerca o ir a ver algún partido de fútbol

davidcuencadavidcuenca blog, 22-06-2017 21:59:15

Yo voy al de Sitges porque me pilla más cerca, aunque me gustaría mucho ir al de San Sebastián (que tiene también el problema de sus fechas, que me van fatal por trabajo). Sitges es muy peculiar, y más que cinéfilos van cinéfagos. Es muy divertido vivirlo. Si alguna vez puedes, no lo dudes.

davidcuencadavidcuenca blog, 28-06-2017 19:11:18

Nou article

Escriu un nou comentari:

Comentari extern

Nom:


Registrar-me a flog.cat

Usuaris registrats

Usuari de flog.cat:

Contrasenya: