login
Inicia sessió

register
Registra't

Petites grans passions

Cinema: "Incerta glòria"

Ho confesso, una mica avergonyit: no he llegit mai “Incerta glòria”. Sempre en puc culpar el sistema: durant la carrera ningú me'l va fer llegir, i de gran he tingut altres prioritats. Per això, l'estrena de la pel·lícula d'Agustí Villaronga m'oferia una oportunitat única d'entrar a l'univers de Joan Sales, encara que fos a través del sedàs de la mirada sempre personalíssima del cineasta mallorquí. El problema: no podria jutjar tots els mèrits del film en no poder-lo comparar amb l'obra de referència. L'avantatge: podria valorar la pel·lícula com a obra individual i independent.

Abans d'anar-hi, llegeixo que Villaronga ha decidit centrar-se en la història de les passions entre els personatges per damunt de la gran èpica de les batalles. Alguns diuen que per pressupost, d'altres que per una qüestió de mirada. D'entrada arrufo el nas, però quedo a l'expectativa. I, un cop vista la pel·lícula, només puc dir que la decisió va ser un encert.

Perquè “Incerta glòria” és una pel·lícula extraordinària, amb aquella posada en escena tant de Villaronga, entre (paradoxalment) austera i enlluernadora, a la manera de “Pa negre” però millorant-ne encara més (i semblava impossible) els mèrits artístics. I la idea de deixar fora de camp les grans batalles, que algú li ha retret, és immillorable. Perquè si aïlles els personatges del context, la seva història pot resultar un punt ridícula i les seves decisions, més aviat arbitràries i absurdes. Però en el context de la guerra tot pren sentit, i cal saber fer la lectura metafòrica de les situacions. D'una Espanya ferida, dividida eternament en dues meitats, que obliga a l'assassinat fratricida en nom de la salvació de les noves generacions. Quin personatge, el de la Carlana! Que absolutament brillants que estan tots els actors! Gairebé et vénen ganes de llegir finalment “Incerta glòria”. Però, pensant-ho bé, Villaronga ha construït una obra d'una profunditat tan gran dins la seva aparent senzillesa, que segurament ja no és necessari.

Comentaris (3)11-04-2017 14:10:18

Gerard, 11-04-2017 19:17:04

Així m'agrada David, que aprofitis les vacances per anar al cine i la resta és silenci!;) Ara només falta que d'aquí a unes hores no vegis cap pel·lícula de terror o melodrama.
Encara no he vista la pel·lícula. Pensava esperar al juny, que la faran a SCF, però després de llegir la teva crítica potser hi aniré abans...
Fa anys que vaig llegir "Incerta glòria" i me'n recordo poc. M'agradà, això si, sobretot la primera i la quarta part.
D'altra banda diria que per extensió i per gènere (novel·la d'idees) "Incerta glòria" és una d'aquelles novel·les "impossibles" d'adaptar, si més no en la seva "literalitat" i com a pel·lícula, i com a sèrie, quasi el mateix. Imagina una adaptació d'"Els germans Karamantzov", que no he llegit, com a exemple.

davidcuencadavidcuenca blog, 12-04-2017 12:13:58

Hola, Gerard
Sí! M'agrada aprofitar les vacances per veure pelis que m'havien quedat pendents. Al meu poble també la faran d'aquí a un mes, però m'avorria i no vaig voler esperar. I a fe que no me'n penedeixo!
Jo crec que aquí rau la intel·ligència de Villaronga: respectar el text, però sabent que li convé al llenguatge cinematogràfic. Excel·lent (almenys per mi).
De la pel·lícula d'ahir a la nit, val més passar pàgina...

davidcuencadavidcuenca blog, 12-04-2017 12:15:53

Nou article

Escriu un nou comentari:

Comentari extern

Nom:


Registrar-me a flog.cat

Usuaris registrats

Usuari de flog.cat:

Contrasenya: