login
Inicia sessió

register
Registra't

Petites grans passions

Cinema: "El instante más oscuro" i "Passengers"; i futbol: Betis 0 - Barça 5

Segona pel·lícula de l'any al cinema i segon encert. Quan t'encares a un biopic de l'estil d'“El instante más oscuro” saps que et pot ser d'utilitat per millorar els teus coneixements d'història, i ja no esperes grans resultats artístics. Però aquesta excel·lent pel·lícula, que faria un programa doble ideal amb “Dunkerque”, demostra també una vegada més que Joe Wright és un mestre de la posada en escena: amb un domini aclaparador del muntatge en els discursos de Churchill, Wright ens ofereix una mostra del seu mestratge en el gust per l'enquadrament (amb un ús de la llum gairebé pictòric) i també en deliciosos plans seqüència de gran valor narratiu. Tot plegat dóna un plus a la interessantíssima història d'un home atrapat en el dilema entre protegir el seu poble i lluitar perquè no esdevingui esclau (resulta familiar, oi?). Una visió sobre els dies decisius del mandat de Churchill que ens proporciona almenys tres lectures clau per enfocar el present a partir de les lliçons del passat: 1) només es pot guanyar si es té moral de victòria; 2) Dunkerque o com només el poble salva el poble; i 3) el bon líder no és aquell que guia el poble sinó aquell que l'escolta i canalitza els seus desitjos.

L'endemà, de nou una pel·lícula ideal de diumenge a la tarda, per no haver de pensar gaire. “Passengers” és ciència-ficció d'entreteniment, pensada per al lluïment de les seves estrelles interpretatives, i que bàsicament es planteja dos objectius. El primer, ser un producte atractiu a nivell visual, l'assoleix força: el Blu-ray li fa justícia, i en pantalla gran encara es deu gaudir més. El segon, plantejar un dilema moral, l'assoleix a mitges. Aquesta història, que sembla voler començar com una recreació del mite d'Adam i Eva (no és bo que l'home estigui sol), aviat es banalitza en una història d'amor sense substància, perquè en els moments d'alt voltatge dramàtic mai troba el to i tot hi és precipitat (especialment un final molt mal resolt). Justament el gran problema del film és que tot es queda a mitges, fins i tot certa pretensió transcendent: interessant, per exemple, l'apunt que tots som passatgers de la nostra vida sense tenir-ne el control. Però és simple superfície, i segurament és el que li passa al director: que la nau li va gran i acaba deixant-la definitivament a la deriva.

No com el Barça, que ahir ens va obsequiar amb una boníssima segona part després d'haver picat pedra a la primera. Però no va ser (només) la típica qüestió de desgastar físicament el rival i esperar l'oportunitat. Perquè el partit d'ahir demostra per què el futbol, com el rugbi, té un encant superior a la resta d'esports col·lectius amb pilota, generalment basats en l'alternança de possessions: perquè es tracta d'una lluita pel territori. Ahir la cosa va anar d'això, més que de la lluita per la pilota en si, malgrat que el Betis la volia. Jugant amb foc, l'equip andalús deixava totes les facilitats del món perquè Ter Stegen servís en llarg mentre feia una pressió individual a cada jugador de camp. Això volia dir que la temptació de jugar en llarg i que un dels davanters gaudís d'un un contra un amb l'únic obstacle afegit del porter era molt gran. Algun cop es va fer, però el Barça va decidir no conformar-s'hi, perquè això implicava renunciar al joc habitual i cedir massa la iniciativa. De manera que hi va posar paciència i va mirar d'avançar metres de mica en mica. Es lluitava cada centímetre, i la feina de Gomes i Suárez jugant amb el seu cos per tirar l'equip endavant, juntament amb l'explosivitat de Roberto i l'omnipresència de Rakitic (compensant els problemes d'un tapadíssim Busquets), va ser impagable. Així es va arribar al final de la primera part amb la parcel·la de camp del Betis conquerida, però a la segona va caldre tornar-hi. L'equip ho va fer, Rakitic va trobar un passadís i el partit es va acabar. Messi i Suárez es van poder dedicar a fer de les seves i l'equip va agafar força i moral (a part d'un avantatge descomunal amb el segon classificat gràcies a l'estimat Girona) per a la tornada de copa contra l'Espanyol. Quan els artistes, a sobre, no fan fàstics a posar-se la granota de treball, la maquinària d'aquest equip és molt precisa.

Comentaris (5)23-01-2018 00:41:37

Kotch Bandar, 25-01-2018 14:44:59

La peli de Mazinger... pues no es gran cosa. Entre lo obsoleta que se hace (el típico humor de las series de los años 80) y que se ponen a hablar en jerga "científica" que la mitad de las veces sabes que no entienden ni ellos pues se hacer cargante. La salva por lo que se va: las luchas de los robots. Aunque son 10 minutos al principio y 20 minutos al final. El resto es un poco tostón (incluso mi hermano, más aficionado al anime, dijo que es la primera peli en que tuvo que mirar el reloj para saber cuánto le quedaba).
Esta noche a ver el partido con una sonrisa de oreja a oreja (al menos si sigue habiendo posibilidades) por lo de anoche en Madrid. Ni en mis mejores sueños de principio de temporada me hubiera imaginado esto.

davidcuencadavidcuenca blog, 25-01-2018 21:26:08

Lástima lo de la peli... Grande, lo del Madrid. Y ahora, en cinco minutos, a apoyar al equipo!

Kotch Bandar, 26-01-2018 17:41:24

David, tu que puedes saberlo. ¿Por qué ha molestado tanto que Piqué diga "Espanyol de Cornellá"?

davidcuencadavidcuenca blog, 27-01-2018 18:34:50

Pues no sabía que Piqué hubiera dicho esto ni la polémica que comentas. Pero creo que es fácil de explicar: cuando el Espanyol jugaba en Sarrià, y después en Montjuïc, lo hací aen barrios de barcelona. Pero Cornellà es distinto: tiene su propio ayuntamiento, por lo qu etécnicamente ya no es la ciudad de Barcelona. Así que algunos barcelonistas utilizan esto para ningunear a los pericos, como también lo hizo Laporta al hablar de "derby metropolitano". Yo, viendo la actitud de parte de sus aficionados, más bien hablaría del "Espanyol de Tabarnia"...

davidcuencadavidcuenca blog, 27-01-2018 18:52:10

Nou article

Escriu un nou comentari:

Comentari extern

Nom:


Registrar-me a flog.cat

Usuaris registrats

Usuari de flog.cat:

Contrasenya: