login
Inicia sessió

register
Registra't

Petites grans passions

Cinema: "La isla mínima"

En el darrer article, a propòsit de "Perdida", reflexionava sobre la capacitat que pot tenir el cinema de combinar entreteniment i reflexió, i arribava a la conclusió que per assolir aquest equilibri a la pel·lícula de David Fincher li faltava sentit de la metàfora. Doncs bé, precisament "La isla mínima" sí que il·lustra aquesta virtut, la de convertir la trama en un símbol d'allò sobre el qual vol reflexionar, en aquest cas la Transició democràtica espanyola.

Podríem dir que "La isla mínima" és en certa manera el revers de "Perdida". Partint també d'una desaparició, construeix un relat eficaç però que potser dóna massa voltes sobre si mateix. Per això, malgrat que la trama es gaudeix sobretot gràcies a una fotografia impecable, polsegosa i desassossegant, la sensació és que tot plegat és un anar donant voltes per arribar allà on la pel·lícula realment es fa forta, allò que sembla que realment la pel·lícula vol explicar: la metàfora final. Però compte, que pel mig ja ha anat deixant pistes de quina mena de democràcia s'està construint: la del desemparament dels febles i la impunitat dels poderosos.

Tot plegat desemboca (valgui aquí el Guadalquivir com un personatge més) en un simbòlic final que ens dóna a entendre que la pretesament modèlica Transició no va ser res més que l'estrip resignat d'una dolorosa fotografia en blanc i negre que va permetre als botxins netejar la seva biografia. I tot en ordre, lligat i ben lligat, en una illa mínima de la qual alguns hem decidit definitivament marxar.

Comentaris (7)29-10-2014 21:16:06

Neus, 29-10-2014 21:30:34

Totalment d'acord. I encara diré més: el protagonista jove representaria Catalunya i el protagonista més gran, l'Espanya retrògada i antidemocràtica. Gran pel.lícula

davidcuencadavidcuenca blog, 31-10-2014 00:02:06

Bé, això és força agosarat. Però el que sí que és veritat és que segurament al policia jove no li agradaria la independència de Catalunya perquè deixaria la gent com ell sola davant aquest sistema caduc.

davidcuencadavidcuenca blog, 31-10-2014 00:02:55

Nou article.

(Anònim), 31-10-2014 05:59:00

Quins tres adjectius per descriure la fotografia! Caldrà anar a veure-la. JM

davidcuencadavidcuenca blog, 01-11-2014 03:29:40

Ja sabia jo que si jugava la carta de la fotografia... A veure, que jo en això no hi entenc tant com tu, JM, però hi ha una persecució presidida per la pols i la boira que em sembla memorable.

(Anònim), 01-11-2014 17:03:35

Per cert, fes un cop d'ull a Blue ruin i en parlem. jM.

davidcuencadavidcuenca blog, 03-11-2014 14:48:55

No en sé res, d'aquesta. Serà qüestió d'investigar...

Escriu un nou comentari:

Comentari extern

Nom:


Registrar-me a flog.cat

Usuaris registrats

Usuari de flog.cat:

Contrasenya: