login
Inicia sessió

register
Registra't

Petites grans passions

Cinema: "Un món perfecte"; i futbol: Atlético 0 - Barça 1. Campions de lliga!

Dissabte a la tarda. Si tot va bé, a vint-i-quatre hores de ser campions de lliga. Passem l'espera recuperant una d'aquelles pel·lícules de Clint Eastwood que tenen una aroma de clàssic irresistible. La pel·lícula és un prodigi narratiu; amb un control admirable del ritme, dels diàlegs, de l'escena, de les situacions. Eastwood es reserva un paper secundari, com el típic policia rondinaire i més enllà de la llei que l'ha acompanyat en bona part de la seva filmografia. Els seus personatges acostumen a ser així: rondinaires, arrogants, conservadors... però en realitat més tendres que un pa del dia i amb un sentit de l'ètica que molts ja voldrien. També l'autèntic protagonista, interpretat per Kevin Costner, té dues cares: es tracta d'un criminal fred i calculador, però alhora d'algú marcat pel seu passat que en realitat té bon cor, i que troba en el seu petit ostatge l'oportunitat d'exercir el paper de la figura paterna que a ell li va mancar. Qui vulgui es pot polir la pel·lícula com una road movie amb una síndrome d'Estocolm de manual, però és molt més que això. Eastwood no estalvia el seu habitual traç gruixut (l'escena del governador amb la mare i els periodistes) i el seu àcid sentit de l'humor per denunciar la hipocresia d'una societat que s'està quedant sense referències morals. Provoca una empatia gairebé instantània de l'espectador cap al criminal, però també cap al seu perseguidor, i ho resol amb una seqüència final esplèndida amb tocs de western, i aconsegueix així un to que només molts anys després, amb "Gran Torino", serà capaç d'igualar o fins i tot superar. Cal veure-la.

I arribem així al moment esperat. Diumenge a la tarda. Primera oportunitat de guanyar la lliga. El partit és estrany. Sembla com si cap dels dos equips s'hi acabés de fer. Hi ha poca intensitat, i la circulació de la pilota és molt lenta. El partit és com si fos de plom, ajudat per la calor i una gespa massa seca. Però si una cosa té el Barça és paciència, i de mica en mica va controlant cada cop més el partit. I quan falta mitja horeta mal comptada, passa l'inevitable: Messi. Paret fantàstica amb Pedro, i golàs posant la pilota lluny de l'abast del porter envoltat de més de la meitat dels jugadors rivals. No hi ha qui l'aturi. I a l'equip tampoc, malgrat que darrerament dóna certs símptomes de fatiga, o si més no de falta de frescor en el seu joc. Aniran molt bé quinze dies sense exigències per carregar piles. Al final, retorn a una habilitat que semblava perduda: la capacitat de defensar-se amb la pilota; mentre la tinc jo, els altres no em poden fer mal.

S'acaba el partit. Som campions, i em sento estrany perquè gairebé no sento res. Lògicament estic content, però no sento una explosió de joia. Segurament és per l'efecte de la lliga, una competició de llarg recorregut i que es cuina a foc lent. Passa el que sempre dic que passa: que he gaudit molt més del viatge que de l'arribada a Ítaca. O potser també és que tots plegats anem dient que ja ha caigut el primer títol, i contenim l'èxtasi pel que ha de venir (aposta arriscada, perquè no tenim la garantia absoluta que hagi de venir res més, tot i que tots hi confiem, i potser estem perdent una ocasió única de celebració). Sigui com sigui, donem la raó a Schopenhauer i la nostra voluntat esdevé insaciable, com si la culminació del desig només pogués portar-nos al tedi. Potser tot es redueix a la sàvia cançó de Mazoni: no n'hi ha prou amb la felicitat, exigim eufòria.

Comentaris (11)18-05-2015 23:13:15

Neus, 19-05-2015 07:26:06

Vaig passar una tarda fantàstica amb aquesta pel.lícula. I el nen és un gran actor.
I res millor que acabar el cap de setmana celebrant la lliga amb sopar i cava inclòs

miquelpugamiquelpuga blog, 19-05-2015 13:21:41

i després vindrà...COCA CAVA I CHAMPIONS !!!

(Anònim), 19-05-2015 17:23:51

Gran Torino no supera aquesta peli. L'humor de Gran Torino és massa costumista, estereotipat. En parlem. JM.

davidcuencadavidcuenca blog, 19-05-2015 21:52:17

Neus, tens raó: cap de setmana amb una pel·lícula fantàstica i un títol de lliga. Què més es pot demanar?

davidcuencadavidcuenca blog, 19-05-2015 21:53:12

Ep. Miquel, que la final és una mica abans de Sant Joan, eh? Però sí: esperem menjar i beure de gust amb més celebracions del Barça!

davidcuencadavidcuenca blog, 19-05-2015 21:57:06

JM, ja sé que no t'agrada "Gran Torino". Jo també trobo que l'hmor d'"Un món perfecte" és en general més subtil. En realitat, jo em referia al to del final. Sé que no hi estaràs d'acord, però el final de "Gran Torino" el trobo impecable. Feia la comparació perquè també té un to de western, de duel final, i la idea del sacrifici personal d'una persona que sap que ja li queda poc en bé dels altres és molt bonica i no està presentada de manera gens impostada... És que a mi ·Gran Torino" sí que m'agrada molt...

(Anònim), 20-05-2015 17:51:41

Justament: és bonica, només bonica.

davidcuencadavidcuenca blog, 20-05-2015 21:18:26

M'has matat. És un bon argument. D'acord: no és una obra mestra, però és bonic que sigui tan bonica...

(Anònim), 21-05-2015 19:11:24

Jajaja JM

davidcuencadavidcuenca blog, 21-05-2015 23:48:24

Ho dic seriosament: està plena de tòpics, però dóna esperança. També Capra feia això i se'l considera un clàssic... :-)

davidcuencadavidcuenca blog, 25-05-2015 23:23:19

Nou article

Escriu un nou comentari:

Comentari extern

Nom:


Registrar-me a flog.cat

Usuaris registrats

Usuari de flog.cat:

Contrasenya: