login
Inicia sessió

register
Registra't

Petites grans passions

Cinema: el millor del 2013

Sí, no ho puc evitar. Jo també participo de la moda de fer llistes i rànquings a final d'any. Aquestes són les pel·lícules que considero millors de totes les que he vist al cinema aquest 2013:

1. Más allá de las colinas

2. Mud

3. Blue Jasmine

4. La vida de Adèle

5. Los últimos días

6. 12 anys d'esclavitud

7. Tierra prometida

8. Cheap thrills

9. El hombre de las sombras

10. Stoker

Com que sóc una persona molt eclèctica en els gustos, hi ha una mica de tot, perquè una mica de tot és el que veig. Així, no hi pot faltar alguna pel·lícula fosca i fins i tot moralment ambigua ("El hombre de las sombras"), propostes radicalment artístiques encara que amb concepcions molt diferents de l'art ("Stoker", "Más allá de las colinas"), pel·lícules de denúncia força acadèmiques però amb el toc personal i de qualitat del director ("Tierra prometida", "12 anys d'esclavitud"), d'altres on la denúncia per la situació econòmica és més sofisticada ("Blue Jasmine") o contràriament del tot estripada ("Cheap thrills"), històries meravellosament explicades i que provoquen un gran plaer en ser contemplades ("Mud", "La vida de Adèle"), i la inevitable pel·lícula apocalíptica (que no s'ha valorat com es mereix, per molts tòpics que pugui incloure, ni tècnicament ni sobretot argumentalment: "Los últimos días").

M'ha costat posar-ne una de concreta al capdamunt, perquè cap és del tot rodona però al mateix temps totes tenen les seves múltiples virtuts i fan de mal comparar. Al final, m'he decidit per "Más allá de las colinas" perquè confesso que és un tipus de cinema que normalment em costa, però que en aquest cas va tenir la virtut d'atrapar-me des del primer moment. La història, petita i cuinada a foc lentíssim, planteja dilemes incòmodes i fuig dels maniqueismes, que ja és molt d'agrair. Però on la pel·lícula destaca i brilla amb llum pròpia (i mai més ben dit) és tècnicament. El director romanès Cristian Mungiu em va fascinar amb una pel·lícula per mi superior a aquesta, la rotunda "Cuatro meses, tres semanas y dos días", amb un element que aquí repeteix: l'ús del pla fix, d'un enquadrament estàtic que permet aparentment que l'espectador tingui una mirada global i no condicionada de l'escena. I dic aparentment perquè aquí hi ha un element d'una importància fonamental: el tractament de la llum, que enfoca allò que al cineasta li interessa per dirigir-te la mirada, normalment cap als ulls extraviats de la protagonista, que són lluny del que en realitat (o si més no aparentment, superficialment) està passant. Com en una pintura, vaja. Aconseguir això i no avorrir-te, atrapar-te, i a sobre remoure't les conviccions, tinguis les que tinguis... No és poca cosa!

Però bé, com que hi ha pel·lícules que no m'han entrat al top-10 per poquet però que em faria il·lusió mencionar, i evidentment moltes altres que no he pogut anar a veure al cinema i per tant no sé si n'haurien format part, per acabar-ho de rematar poso la llista ordenada segons el meu gust de tota la resta que he vist aquest any en sales. Així tothom podrà jutjar el meu seny valoratiu i alhora, si ho desitja, dir-hi la seva, que seria molt d'agrair.

11. Antes del anochecer

12. Ruby Sparks

13. Django desencadenado

14. El consejero

15. El gran Gatsby

16. Bienvenidos al fin del mundo

17. Elysium

18. Mamá

19. Coherence

20. Lesson of the Evil

21. Blue Valentine

22. Tesis sobre un homicidio

23. Holly motors

24. Gravity

25. La noche más oscura

26. Posesión infernal

27. Séptimo

28. Star Trek: en la oscuridad

29. The bling ring

Feliç i històric 2014 a tothom!

Comentaris (8)31-12-2013 16:33:14

Neus, 01-01-2014 20:57:37

Les meves tres primeres serien "Mud", "La vida de Adele" i "Cheap Thrills". Però t'haig de renyar per haver posat "Séptimo" tant avall.

davidcuencadavidcuenca blog, 02-01-2014 17:05:02

Hehe! M'agrada que coincidem tant en les bones! I ja està bé que discrepem en algunes: "Séptimo" no és dolenta, però de la meitat de la pel·li cap endavant se'm va fer primer previsible i després tramposa. Però ja entenc que, com que hi surt en Ricardo Darín, oi? :-)

davidcuencadavidcuenca blog, 02-01-2014 17:13:09

Ja tinc 15 lectures del meu rànquing, i ningú més té ganes de dir-hi la seva? Va, que el feia cada any i aquest és el primer que el comparteixo amb la gent...

davidcuencadavidcuenca blog, 02-01-2014 17:13:17

En fi, de moment, nou article

Neus, 02-01-2014 17:32:30

La gent és tímida...
Sí, tens raó, on hi hagi en Darín...fa que les pel·lis siguin millors del que en realitat són, hehehe
Per cert, Lesson of the Evil la posaria per sobre de Coherence.

davidcuencadavidcuenca blog, 02-01-2014 17:50:52

No et diré que no. Vaig estar-hi dubtant, perquè vaig disfrutar molt més amb Lesson of the Evil, però crec que Coherence és més profunda.

Neus, 02-01-2014 17:51:43

Sí, tant profunda que t'hi perds...

davidcuencadavidcuenca blog, 02-01-2014 17:55:34

Hehe! Sí, em sembla que s'hi van perdre fins i tot els guionistes. Però la reflexió sobre la identitat i sobre què fa que la nostra vida sigui la que és em va semblar molt interessant...

Escriu un nou comentari:

Comentari extern

Nom:


Registrar-me a flog.cat

Usuaris registrats

Usuari de flog.cat:

Contrasenya: