login
Inicia sessió

register
Registra't

Petites grans passions

Cinema: "Nader y Simin, una separación"

Sovint comento, i crec que ho he fet més d'un cop des d'aquesta modesta tribuna, que no n'hi ha prou que una pel·lícula et remogui la consciència per considerar-la una obra artística. Hi ha d'haver alguna cosa més. Ha de tenir troballes de llenguatge, retòriques, de planificació de plans o de muntatge... "Nader y Simin" ho té tot.

Aquesta sublim (per magnífica i perquè parla de grans temes) pel·lícula iraniana va ser capaç de deixar-me clavat al sofà una xafogosa tarda d'estiu, a l'hora crítica de la migdiada, sense gairebé deixar-me respirar. La pel·lícula es gaudeix en i amb tots els sentits, orgànicament i intel·lectualment.

Per començar, la posada en escena. És admirable com transmet la sensació de claustrofòbia que et fa més propera l'angoixa dels personatges. Rodada en espais gairebé exclusivament tancats, tot són cortines que es passen i portes que es clouen (la qual cosa acabarà essent un recurs dramàtic essencial, ja que allò que es veu i sent i allò que no serà fonamental), i tot plegat reforçat amb una decidida aposta pels plans curts que engabien encara més els protagonistes i l'espectador.

A la primera mitja hora llarga no sembla que passi res. Assistim a les tribulacions d'una família en descomposició, però poca cosa més. Però la pel·lícula té magnetisme, i ja ens ha atrapat. De mica en mica, de manera implacable i amb un punt d'inflexió decisiu, la història va evolucionant de melodrama en thriller d'intriga. Però la veritable dimensió de la cinta és moral o, més ben dit, ètica. L'espectador occidental pot trobar-hi una mirada crítica al pes de la religió, però és molt més que això. Aquí ningú és malvat ni tampoc està net de culpa, i l'enfocament gens sermonejador de la narració interpel·la l'espectador perquè prengui les seves pròpies conclusions, sobretot en un final aparentment frustrant però que ens obliga a posicionar-nos en el dilema final, en una obra que de dilemes n'està plena, mentre ens preguntem fins a quin punt hi ha quelcom de simbolisme en la dialèctica entre la mirada emocionada i decidida de la nena i la mirada perduda de l'avi amb alzheimer a propòsit de l'anàlisi de l'evolució generacional de la societat iraniana.

Una obra mestra? No ho sé. Una obra que et fa sentir ple i agraït del que t'ha ofert, això segur.

Comentaris (5)09-07-2016 00:50:10

ROSA MARIA, 09-07-2016 12:02:24

Totalment d'acord, a mi, ja ho saps, també hem va agradar molt, feia temps que no me atrapaba tant una película.

Gerard, 10-07-2016 19:25:03

Hola! A mi la pel·lícula em decepcionà. Fa temps que la vaig veure i no puc ser gaire precís.
En cap moment vaig entrar en la pel·lícula, la xerrameca dels personatges em superà des del primer moment, se'm va fer molt i molt llarga, i més d'un cop vaig estar a punt de marxar del cinema.
El títol no el trobo gens encertat: a l'inici la pel·lícula si que parla de la separació de Nader i Simin, però la narració evoluciona amb nous personatges i nous dilemes que tenen poc a veure amb la separació dels esmentats Nader i Simin. Les expectatives es van veure frustrades, com si el director no tingués clar des del començament què volia explicar.
La trama la vaig trobar massa ben lligada i un pèl tramposa. Tot quadra massa, el director s'esmsera en què tots els personatges tinguin les seves raons, i sembla que xali situant els espectadors davant d'un dilema infranquejable. El que acabo d'explicar no ha de ser negatiu, al contrari, però en aquesta pel·lícula en concret no m'acabà de quallar.

davidcuencadavidcuenca blog, 11-07-2016 19:35:33

Rosa Maria, m'alegro que t'agradés!

davidcuencadavidcuenca blog, 11-07-2016 19:37:08

Hola, Gerard!
Ja està bé que de tant en tant no coincidim! Pel que fa al títol, l'únic sentit que hi veig és que tot passa perquè s'ha desfet l'estructura familiar tradicional, i això genera tot un seguit de malentesos dins la societat. Tot i així, estic d'acord amb tu que no és un bon títol. El que no la trobo és gens tramposa...

davidcuencadavidcuenca blog, 12-07-2016 19:47:39

Nou article

Escriu un nou comentari:

Comentari extern

Nom:


Registrar-me a flog.cat

Usuaris registrats

Usuari de flog.cat:

Contrasenya: