login
Inicia sessió

register
Registra't

Petites grans passions

Cinema: "El renacido"

Com en tota pel·lícula d'Iñárritu, "El renacido" permet fer dues lectures força diferenciades entre forma i fons, i com sempre el continent guanya per golejada el contingut. "El renacido" és plena d'imatges impactants, és brillant tècnicament, és fins i tot narrativament solvent... Però resulta una mica descoratjador que sovint, especialment des que va partir peres amb el seu guionista Guillermo Arriaga, tot aquest embolcall enlluernador tapi el no-res. És cert: argumentalment hi ha elements destacables com un tímid ecologisme en favor dels indígenes, i fins i tot hi ha una història de supervivència prou ben explicada (impagable l'escena del cavall-refugi), però Iñárritu insisteix a carregar les tintes innecessàriament en els aspectes orgànicament més desagradables (això ja el va perdre a "Biutiful") i, sobretot, transmet la sensació de no saber què vol explicar exactament amb la seva història. Tot porta a la decebedora sensació que el motor de la supervivència és només la venjança, fins que al final Iñárritu intenta redimir el seu protagonista amb un gir espiritual new age més aviat desconcertant.

En definitiva, a Iñárritu només li faltava arrasar en els Oscar amb "Birdman" per sentir-se el nen mimat de Hollywood (cosa que segurament aquest any li ratificaran) i acabar de deixar-se anar en els seus deliris de grandesa. Però, malgrat que no nego que ha fet una bona pel·lícula d'aventures, a mi ja em comença a cansar que m'enredi: amb ell sempre tinc la sensació de tenir una gerra de ceràmica amb ornaments preciosos... però plena de vi Don Simón.

Comentaris (6)09-02-2016 22:05:30

Gerard, 10-02-2016 15:57:16

Després de "Babel" i "Birdman" (amb "Biutiful" ni m'hi vaig atrevir), "El renacido" em feia més por que una pedregada, però tot i no ser rodona, no vaig poder evitar sentir-me pertorbat per les imatges hiperrealistes, crues i salvatges de la pel·lícula. Potser és una pel·lícula que es dirigeix més al costat dionisíac dels espectadors. Això sí, és un contrast meravellós veure seguides dues pel·lícules tant diferents com "Carol" i "El renacido".
Sembla que a aquest any a Leonardo Di Caprio li donaran l'Oscar. No dic que no sigui merescut, però per concedir-li cal fer passar al guapo i cara de nen oficial de Hollywood per una "tortura" d'aquest nivell (encara que sigui de manera voluntària)?

davidcuencadavidcuenca blog, 10-02-2016 19:37:00

Ei, Gerard! Tinc un amic que va fer la mateixa sessió doble! Jo l'he fet, però en dies diferents: una dissabte i una dimarts, aprofitant que tenia festa. El que és evident és que eren les dues estrenes de la setmana.
Totalment d'acord amb tu: la pel·lícula és impactant, i hi ha moments que et clava a la butaca. Però em queixo justament d'això, que Iñárritu sempre s'adreci al costat visceral (o, si ho vols, dionisíac, en el que té de gaudi veure patir els altres en una pantalla) i no aporti res més. Em comença a cansar la seva estètica de la lletjor, molt accentuada en la pèssima "Biutiful".
Sobre el que dius de Di Caprio, també totalment d'acord. Personalment, penso que és un actor infravalorat a qui sovint se li ha negat el reconeixement del seu talent precisament per ser guapo, i no deixa trist que finalment el rebi per la seva transformació monstruosa (una mica com li va passar a Charlize Theron). Altres actuacions seves demanaven l'Oscar a crits, però ja se sap que aquests premis són una farsa...

davidcuencadavidcuenca blog, 11-02-2016 22:58:47

Nou article

(Anònim), 24-02-2016 00:16:23

Sigui com sigui, aquesta pel·lícula (que no he vist per por a que se'm caigui un ídol), tot i que promet estones de plaer audiovisual estic fermament segur que no es pot comparar amb la que, des del meu punt de vista, va situar al Negro en el mapa de Hollywood.

(Anònim), 24-02-2016 00:17:46

Babel.

davidcuencadavidcuenca blog, 24-02-2016 23:12:22

Hola, Anònim. Benvingut al blog, siguis qui siguis. Coincideixo amb tu: per mi, "Babel" (amb els seus defectes, que en té) és la millor pel·lícula d'Iñárritu. Però fixa't que llavors encara tenia de guionista Guillermo Arriaga...

Escriu un nou comentari:

Comentari extern

Nom:


Registrar-me a flog.cat

Usuaris registrats

Usuari de flog.cat:

Contrasenya: