login
Inicia sessió

register
Registra't

Petites grans passions

Cinema: "Una semana en Córcega"; i lectura: "El noi sense color i els seus anys de pelegrinatge"

"Una semana en Córcega" és el títol absolutament insípid que la distribució espanyola de la comèdia francesa "Un moment d'égarement" ha decidit posar-li, traint una vegada més (mai no se sap per què) el sentit de l'original: "égarement" significa en francès "follia passatgera", i d'això és exactament víctima el pobre Vincent Cassel en aquesta comèdia lleugera com la brisa de Còrsega a l'estiu. Evidentment, cadascú en traurà les conclusions que voldrà: és el personatge de Cassel una víctima o un pervertit aprofitat? Bé, ho diu el personatge de la seva filla: al capdavall, ell és l'adult, no? És clar que el quid de la qüestió és com s'ha arribat precisament a aquesta situació, i aquí és evident que el bo de Cassel podria haver-se estalviat uns quants passos imprudents i inconscients amb la filla del seu millor amic, però no és menys cert que la lolita de la funció ja havia començat a fer servir el seu arsenal d'armes, com ara un innocent accident a l'hora de treure's el neoprè. El que és segur, en qualsevol cas, és que la "follia transitòria" del títol no és cosa d'ella, que ho té tot molt ben premeditat. Sigui com sigui, no té sentit buscar cap anàlisi psicològica dels personatges en aquesta pel·lícula deliberadament intranscendent i agradablement pija, en un moment en què la comèdia francesa començava a ser irritant en la seva fórmula de tractar en clau d'humor situacions socials dures. Un passatemps molt oblidable, sovint mal formulat (la seqüència del DJ es podria haver resolt molt millor) i amb tots els tòpics possibles de la comèdia d'embolics. Però, per una tarda de diumenge, oli en un llum.

I aprofito aquest cap de setmana sense futbol per enllestir la lectura d'un Haruki Murakami. Hi ha dos Murakami: hi ha el Murakami sòlid, sobri i americanitzat de "Tòquio blues"; i hi ha el Murakami surrealista, que algun cop m'ha fet pensar en David Lynch ("After dark"), però que en realitat probablement cal relacionar més aviat amb la imatgeria d'un Hayao Miyazaki (sobretot, em sembla, a "Kafka a la platja"). Personalment, m'agrada més el primer, però en aquest "El noi sense color..." hi conviuen tots dos, fet que al meu entendre constitueix la seva principal feblesa. La història comença de manera interessant, i parteix de la dicotomia habitual entre les noies vitalistes i les malaltisses (com a "Tòquio blues"), però es perd sovint en somnis absurds i històries místiques que no porten enlloc. La metàfora dels noms amb color no funciona gens bé, i em resulta molt més interessant la del constructor d'estacions. Però és sobretot una sensació de desagradable desconcert el que queda després de la lectura d'aquest llibre a estones plaent. I és que queden molts caps per lligar. D'acord: la gràcia pot ser que el lector tregui les pròpies conclusions, però aquí no em refereixo tant a si el noi i la noia acabaran junts com a què punyetes passa amb el personatge de l'amic de la universitat. Fa la sensació que Murakami l'ha introduït amb calçador per donar pas a les seves manies esotèriques i que després se n'oblida, i a mi em van ensenyar (tot i que he acabat essent un escriptor frustrat que es permet la barra de criticar els altres) que tot el que poses en una novel·la ha de tenir el seu sentit i que res hi ha de sobrar. No és el cas d'aquesta obra que està lluny de ser rodona, amb una intriga feble i que sempre es troba a mig camí entre la profunditat i la carrincloneria. Hi he passat bones estones, però hi havia anat perdent l'interès a mesura que hi anava avançant. Potser és una qüestió de la meva tancada mentalitat occidental.

Comentaris (5)16-11-2015 23:48:15

Neus, 18-11-2015 15:46:19

Realment va ser una pel·lícula per passar la tarda, sense profunditat i distreta, però crec que els actors actuaven prou dignament (a part de ser molt "dignes").
Pel que fa a la novel·la de Haruki, tot i que fa temps que la vaig llegir, recordo que em va agradar molt.

davidcuencadavidcuenca blog, 18-11-2015 22:35:02

Pel·lícula distreta i agradable a la vista. Res més. I, pel que fa a la novel·la, per mi no és le millor Murakami.

Gerard, 19-11-2015 18:24:05

Hola!
Aquest cap de setmana vaig anar a veure "Heimat". Recomanable, en una Europa liderada per Alemanya amb mà de ferro, és interessant veure una ficció històrica situada en els anys previs a la reunificació, de quan els prussians havien d'emigrar al Brasil per no morir-se de gana.
Vaig llegir "Kafka a la platja" al seu temps. També recordo que m'agradà molt però des d'aleshores no he llegit res més de Murakami i tinc la sensació que si hi tornés no m'agradaria tant... (tot i que també podria ser al revés!).
Una persona que escriu però no publica es pot considerar escriptor -a seques-?
Les ressenyes, els articles d'opinió, poden ser una forma de literatura?

davidcuencadavidcuenca blog, 19-11-2015 22:46:01

Hola, Gerard! Que bé tornar-te a tenir per aquí! No tinc gens controlada aquesta "Heimat", i pel que sé la setmana que ve ja no la faran. Vam acabar veient aquesta comedieta perquè a Girona totes les que ens interessaven eren substituïdes per dibuixos el cap de setmana, i almenys aquesta la feien al costat de casa.
Sobre en Haruki, el millor que ha fet és sens dubte "Tòquio blues". Si t'hi vols tornar a posar, escull aquesta.
I, pel que fa a l'última reflexió que fas, estic convençut que els articles d'opinió poden ser literatura (només cal llegir, per exemple, els de Quim Monzó per comprovar-ho), i de fet jo intento fer alguna giragonsa literària de tant en tant en els meus articles. Però aquí em referia a la frustració que em genera haver-me adonat que no tinc talent per dedicar-m'hi seriosament, i la incomoditat qu een genera criticar gaire res conscient de com n'és de difícil. I sí que et puc ben dir que la idea del blog va néixer en gran part per la necessitat que tenia d'escriure alguna cosa: si no tenia capacitat per crear, com a mínim que fos a partir de comentar el que fan els altres.

davidcuencadavidcuenca blog, 19-11-2015 22:48:14

Nou article

Escriu un nou comentari:

Comentari extern

Nom:


Registrar-me a flog.cat

Usuaris registrats

Usuari de flog.cat:

Contrasenya: