login
Inicia sessió

register
Registra't

Petites grans passions

Cinema: "Trainspotting"

Acabo de tornar a veure, després de molts anys, “Trainspotting”. No recordo si l'havia vist un cop o més, ni si la vaig veure fa vint anys (moment en què va sortir) o en fa alguns menys. Però sigui com sigui feia molt, i volia tornar a veure-la perquè tinc ganes d'anar a veure la seqüela. I, si no val res, doncs mala sort.

M'ha agradat molt tornar-la a veure. En recordava força nítidament diverses escenes, òbviament les més conegudes: la del vàter i, sobretot, la del mono. Però també recordava força el discurs que es marca el personatge d'Ewan McGregor a propòsit de la seva condició d'escocès, i crec que encara m'ha fet més mal ara que llavors: “no hem sabut ni trobar una cultura decent que ens colonitzés.” I, en fi, naturalment també ha estat una delícia retrobar-me amb la seva magnífica banda sonora. Recordo que la primera vegada que la vaig veure em va fer arrufar el nas per la seva ambigüitat moral respecte de les drogues (és curiós: era força més moralista fa dues dècades que no pas ara). Perquè, per una banda, la pel·lícula mostra amb tota la cruesa les conseqüències de l'addicció; però, per l'altra, la presenta d'una manera romàntica, com a ideal de vida enfront de l'adotzenament de les masses. Sigui com sigui, el film va marcar època, tot i que per mi la pel·lícula definitiva sobre el món de les drogues probablement va arribar després amb “Rèquiem per un somni”, perquè aquesta pel·lícula de Darren Aronofsky presenta criteris de muntatge que superen la trencadora proposta de Danny Boyle i, sobretot, perquè ja no queda ni rastre d'ambigüitat moral: la droga apareix definitivament com allò més devastador (sense subratllats moralistes, però amb coherència i contundència), i l'addicció ja no és una elecció sinó una conseqüència de l'entorn.

Però el que més m'ha sorprès és el final, ja que el darrer monòleg d'Ewan McGregor sembla certament preparar el territori per a una seqüela que llavors ni s'intuïa. La pregunta inevitable és, doncs, la següent: haurà complert el seu personatge la sorneguera promesa de redempció entesa com a immersió en la convencionalitat social? I més encara: seran els personatges de “Trainspotting” vint anys després l'encarnació de la síndrome de Peter Pan o bé la d'una generació desenganyada? O és el mateix? Aquest cap de setmana sortirem de dubtes.

Comentaris (6)22-02-2017 23:41:54

Gerard, 23-02-2017 19:22:43

David, finalment divergim: "Rèquim from a dream" no m'agradà gota! En cap moment vaig entrar en la pel·lícula: moltes ganes d'impactar l'espectador però no em creia el que veia, escenes molt artificials que enlloc de pertorbar-me i submergir-m'hi m'hi expulsava. Això sí, la banda sonora m'agradà molt;)

davidcuencadavidcuenca blog, 23-02-2017 23:48:51

Bé, és bo divergir de tant en tant! Jo crec que tot això que comentes el que busca és drogar l'espectador, fer-lo partícip de l'addicció, com també intentaven algunes escenes de "Trainspotting". Ara: entenc que (com tot el que fa Aronofsky) és arrisat, i o t'entra o no t'entra. La banda sonora també la trobo brutal! I de "Trainspotting", què en penses?

davidcuencadavidcuenca blog, 23-02-2017 23:49:16

Arriscat, volia dir.

Gerard, 24-02-2017 17:56:17

És una de les pel·lícules emblemàtiques dels anys noranta i en certa manera "tota" una generació s'hi sentí identificada. La vaig veure al seu temps, en guardo un bon record, però tampoc em marcà tant. Diria que és una pel·lícula que va saber connectar amb certes inquietuds i experiències dels aleshores adolescents amb un llenguatge atractiu, i l'hauria de tornar a veure per fer-ne una valoració més acurada. Posteriorment, de Danny Boyle només he vist "Slumdog Millionaire" un dia que la feien per la tele i no m'agradà gota, per dir-ho suaument.

davidcuencadavidcuenca blog, 25-02-2017 00:11:31

Danny Boyle és un director irregular, tirant a dolent. "trainspotting" és un emblema més que una gran pel·lícula, però té el seu què... De l asegona... bé, ara m'hi poso.

davidcuencadavidcuenca blog, 25-02-2017 00:42:08

Nou article

Escriu un nou comentari:

Comentari extern

Nom:


Registrar-me a flog.cat

Usuaris registrats

Usuari de flog.cat:

Contrasenya: