login
Inicia sessió

register
Registra't

Petites grans passions

Cinema: "Big bad wolves"

Com que la pel·lícula que comentaré avui, "Big bad wolves", juga fort en la seva promoció la carta dels elogis de Tarantino, pot ser pertinent el que començaré explicant. El cas és que un dia, a la feina, discutia amb un company sobre cinema (és un dir, perquè el company en qüestió és tan bon jan que és impossible discutir-hi), concretament sobre el final de "Maleïts malparits", de Quentin Tarantino (qui no l'hagi vist, que passi directament al següent paràgraf). El meu company trobava inadmissible i poc rigorós que la pel·lícula acabés amb la mort de Hitler cremat a l'interior d'un cinema, perquè tothom sap que la història no va anar així. Jo defensava el que crec que volia defensar Tarantino amb aquest final: que el cinema ha de tenir llibertat respecte de la Història i que era una bona manera de passar-hi comptes per mitjà de l'art. És a dir, que Tarantino havia donat al final de la seva pel·lícula el final que ell hauria desitjat per a Hitler (i, a més, en un cinema, el seu lloc de culte predilecte!).

Tot plegat ve al cas perquè em sembla que als directors israelians de "Big bad wolves" els ha quedat una pel·lícula molt tarantiniana, molt propera concretament a l'univers de "Reservoir dogs", i que també es planteja el cinema com la possibilitat de passar comptes amb aquells que embruten la vida, en aquest cas en una qüestió tan delicada com la pederàstia. La veritat, però, és que sigui com sigui a mi tampoc m'acaba de convèncer l'elogi de la venjança com a sistema de vida, i el cert és que la pel·lícula en alguns moments m'estava resultant excessiva en la seva recreació de la tortura, com si fos un "Hostel" qualsevol.

Però el desenllaç de la pel·lícula ho canvia tot, i pren un altre sentit. Reforçada la tesi per la presència esporàdica d'un personatge àrab que és qui té el comportament més normal de la pel·lícula, "Big bad wolves" sembla voler-nos explicar que la societat israeliana ha patit tant que ara es troba malalta de set de venjança, però també advertir-nos que la venjança no calma el dolor i que en canvi contribueix a ampliar-lo i a allargar un cercle viciós sense sentit.

Així, en definitiva, ens trobem davant d'una pel·lícula molt interessant, amb un incòmode humor negre jo diria que molt jueu, amb una vocació d'estil que la fa irresistible ja des del pròleg malgrat que a vegades fins i tot s'agradi massa, i que després d'un hàbil i constant joc de miralls entre els antagonistes et fa sortir de la sala pensant que, com a la vida, sense tanta barbàrie, tots els personatges implicats hi haurien sortit guanyant.

Comentaris (5)27-05-2014 22:49:47

Neus, 28-05-2014 10:54:58

Vam tenir un gran final de cap de setmana amb aquesta pel·lícula. Sí que és cert que algunes escenes són dures i desagradables, però el conjunt fa que sigui una pel·lícula molt interessant, intrigant i que et fa passar una bona estona.

Isaac, 28-05-2014 17:50:21

Té bona pinta, me l'apuntaré a la meva llista.

davidcuencadavidcuenca blog, 28-05-2014 21:53:45

Neus, m'alegro que t'agradés. Últimament tinc la sensació que les pel·lis que em fa por que no t'agradin t'acaben agradant més a tu que a mi i tot.

davidcuencadavidcuenca blog, 28-05-2014 21:55:04

Isaac, si la mires espero que t'agradi. No tinc clar si és una pel·li recomanable, perquè o t'entra o no t'entra. A mi hi va haver coses que sí i altres que no tant, però en general bon regust. I, sobretot, està molt ben feta tècnicament.

davidcuencadavidcuenca blog, 02-06-2014 23:43:35

Nou article

Escriu un nou comentari:

Comentari extern

Nom:


Registrar-me a flog.cat

Usuaris registrats

Usuari de flog.cat:

Contrasenya: