login
Inicia sessió

register
Registra't

Petites grans passions

Futbol: Barça 2 - València 0; i cinema: "Tots volem el millor per a ella"

No puc parlar amb gaire coneixement de causa sobre el partit de dissabte, ja que no el vaig poder veure perquè vam anar al teatre ("Els veïns de dalt", divertidíssim i lúcid debut teatral del cineasta Cesc Gay), però llegint-ne les cròniques i sobretot veient-ne el resum queda clar que va ser un mal partit del Barça, que el València va ser molt superior a la primera part i que només la competitivitat i l'esperit de sacrifici i de supervivència de l'equip van fer possible que aquests tres punts tan importants es quedessin a casa. I també sembla clar que Luis Enrique es va equivocar en l'alineació inicial, que a mi ja em va fer arrufar el nas quan la vaig conèixer mentre dinàvem magníficament en un restaurant del Port Olímpic de Barcelona. El resultat d'ajuntar Busquets i Mascherano al mig del camp va ser un desordre i un desconcert total de l'equip, incapaç de superar la pressió altíssima dels visitants. Sort n'hi va haver del molt matiner gol de Suárez, perquè la resta va ser un patir constant, que va incloure la providencial aturada de Bravo del llançament d'un penal inexistent. Per sort, Luis Enrique no té por de res; tampoc de quedar en evidència en haver de rectificar el seu propi plantejament i reconèixer així que el rival l'estava superant tàcticament. Altres entrenadors més rígids i tossuts haurien insistit en un onze erroni per tal de no quedar en evidència, però el camaleònic i flexible Luis Enrique no va tenir cap problema a refer sobre la marxa i davant de tothom allò que havia fet malament. Així, l'entrada de Rakitic, l'endarreriment de Busquets i Mascherano i el desplaçament de Mathieu al lateral esquerre en substitució d'Adriano van donar un altre aire a l'equip, que si bé mai va ser superior al València sí que va aturar la sagnia terrible de la primera part. Cal destacar l'esforç dels jugadors, cansadíssims després del partidàs de París i exposats a l'arbitrarietat (?) d'un horari injustificable. En especial d'un Messi que es va tornar a buidar per ajudar els seus companys en la batalla del mig del camp. Aquest Barça continua mostrant, encara que sembli una paradoxa, la seva fiabilitat, ja que és capaç de guanyar malgrat fer de tant en tant algun partit tan dolent com aquest. Ja falta poc...

Curiosament, el diumenge ens posem una pel·lícula en què ens tornem a trobar tres dels quatre actors que formen el repartiment d'"Els veïns de dalt": Nora Navas, Àgata Roca i Jordi Rico; tots tres també junts, doncs, a la deliciosa "Tots volem el millor per a ella". Si la joveníssima directora Mar Coll ja havia donat mostres del seu innegable talent a "Tres dies amb la família", aquí se supera a si mateixa i ens ofereix una obra de plenitud. Malgrat que continua donant voltes al tema de la família, la cineasta catalana no es repeteix i afegeix nous matisos al seu elegant, gairebé nòrdic, estil narratiu. A les seves pel·lícules és tant o més important el que no es diu que no pas el que es diu; i a "Tots volem el millor per a ella" és admirable la manera com qualsevol gest, qualsevol mirada o qualsevol conversa intranscendent ens obre la porta a entendre el drama de la protagonista. És aquesta una pel·lícula de la qual m'encanta fins i tot el títol, que descriu perfectament la situació i l'enfocament que en fan els personatges. ATENCIÓ SPOILER. La protagonista, la Geni, intenta superar les seqüeles d'un greu accident de cotxe, però la seva vida anterior (que és la que tothom vol que recuperi) ja no li interessa. El retrobament amb una amiga de la infantesa farà que de mica en mica vulgui recuperar la possibilitat d'una vida a la qual va renunciar anys enrere, i farà d'aquest pla la seva estratègia de fugida. Toparà, però, com l'anterior vegada, amb l'egoisme de l'amiga, fins que entendrà que la seva sortida és fer d'una vegada la seva sense deixar-se condicionar per ningú. En mans d'un altre cineasta, aquesta sinopsi hauria pogut donar lloc a un drama indigest, però Coll sap donar a la seva història (així cal entendre també una banda sonora que si no seria molt discutible) un contrapunt còmic que no l'allunya mai del drama, en un equilibri meravellós que és com la vida mateixa. Una cineasta amb majúscules que definitivament caldrà seguir amb lupa. Si l'altre dia deia que comèdies romàntiques com "Barcelona nit d'estiu" normalitzen la nostra indústria, ara cal afegir que les pel·lícules de Mar Coll directament la dignifiquen. La fan gran. La fan major d'edat.

PD: No vull haver semblat frívol escrivint de les meves coses de sempre en un dia com avui. Però les petites grans passions de cadascú han de ser l'antídot per sobreviure mentalment a la bogeria que definitivament s'ha instal·lat entre nosaltres. Com a company de professió de la víctima mortal dels tristíssims fets que han tingut lloc avui en un institut de Barcelona, sento dolor i preocupació. Per molt que hagi estat (només faltaria) un fet aïllat, cal una profunda reflexió de tots els estaments de la societat i de la comunitat educativa perquè uns fets tan terribles no es tornin a repetir. MAI MÉS.

Comentaris (3)20-04-2015 23:40:41

davidcuencadavidcuenca blog, 22-04-2015 23:04:43

Nou article

Neus, 23-04-2015 06:54:15

Nora Navas, molt millor a "Tots volem el millor per a ella" que a l'obra de teatre, on el paper còmic no li acabad'escaure.
Pel que fa al tràgic succés, si us plau, que es prenguin mesures. Estem arribant a límits que mai hauríem imaginat. Però sembla que la Sra. Rigau no hi està gens disposada

davidcuencadavidcuenca blog, 24-04-2015 00:45:43

Per mi Nora Navas en tots dos casos és un sí però no. On la recordo millor és a "Pa negre".
Pel que fa a l'altra qüestió, més que mesures, em conformaria que fos motiu de reflexió. Però polítics i mitjans ja sembla que han decidit donar el tema per arxivat, i m'indigna que la vida d'aquest company valgui tan poc. Que la seguretat de professors i alumnes i la garantia de la convivència als centres valgui tan poc.

Escriu un nou comentari:

Comentari extern

Nom:


Registrar-me a flog.cat

Usuaris registrats

Usuari de flog.cat:

Contrasenya: