login
Inicia sessió

register
Registra't

Petites grans passions

Futbol: Bayern 4 - Barça 0

Costa molt de pair una derrota tan estrepitosa, i tan decisiva, com la d'ahir. Costa tant, que he trigat més de vint-i-quatre hores a posar-me a escriure aquest article. La desfeta es podria resumir amb una frase: ens va passar un camió per sobre. Però, dit això, val la pena entretenir-se a analitzar algunes coses al voltant d'aquest partit.

En primer lloc, el partit en si. L'inici de l'enfrontament va ser el previsible: una lluita per veure qui aconseguia imposar el seu estil. El Bayern, buscant el seu joc físic i vertical. El Barça, buscant tenir la pilota i adormir el partit. De seguida es va veure, però, que el Barça no se'n sortia. I no se'n sortia perquè el Bayern havia plantejat molt bé el partit, amb una pressió asfixiant molt avançada que dificultava la sortida de pilota i obligava el Barça a jugar en llarg. Així, el partit va estar sempre on volia el Bayern. I això em porta a la gran incògnita del partit: si veus que el teu plantejament inicial no ha funcionat i té les de perdre, per què no fas canvis? En aquest sentit, penso que l'entrada de Cesc o Thiago per Xavi era fonamental: si el partit és d'anada i tornada i res el pot tornar a la pausa, la influència de Xavi és inexistent. En aquestes condicions, Cesc podria haver ofert alguna cosa més. Per què? Perquè el principal inconvenient d'aquest jugador és alhora la seva principal virtut: la verticalitat. Cesc és sovint, si juga al mig del camp, un problema per a l'equip, perquè té la tendència a convertir el partit en una bogeria d'anada i tornada. Però, si no hi ha més remei que jugar aquesta carta, aleshores és una bona opció, perquè com a mínim si hi ha intercanvi de cops, encara que en aquesta faceta siguis inferior, sempre en pots donar algun. Ahir, en canvi, no els vam fer ni pessigolles. I, si no, una altra bona opció hauria estat Thiago, malgrat els riscos que comporta, perquè té un contra un i hauria pogut eliminar línies de pressió, tasca en la qual Iniesta va estar sempre massa sol. En definitiva, ahir calia ser valents en les decisions, però els nostres tècnics van estar inexplicablement apàtics a la banqueta. Conclusió: el Bayern no només ens va donar un bany físicament, sinó també tàcticament.

En segon lloc, el comportament dels implicats. Els que em coneixen saben que sóc un defensor a ultrança d'aquest equip i dels seus components, però ahir hi va haver coses que no em van agradar. Molt malament Jordi Alba en l'incident amb Robben. Entenc que una situació com la que va tocar viure ahir genera frustració i pot fer que perdis els nervis, però els jugadors del Barça han d'estar preparats per saber perdre. I malament també Jordi Roura a la roda de premsa quan li van preguntar per què no havien fet més canvis i més d'hora, i l'única resposta que se li va ocórrer va ser que no estava escrit enlloc que s'haguessin de fer tots els canvis. Considero que després d'una derrota tan dolorosa els aficionats ens mereixíem una explicació. Altres actituds van ser més edificants, com la de Piqué en unes declaracions valentes fetes en calent, encara a la gespa, en què reconeixia obertament la superioritat dels alemanys i evitava entrar en qüestions estèrils com la de l'arbitratge.

Finalment, una reflexió sobre com encarar el futur. Pel que fa al futur immediat, toca afrontar la tornada amb l'objectiu de guanyar el partit i acabar la participació a la Champions amb dignitat. I també celebrar la lliga quan l'obtinguem matemàticament amb tota l'alegria, perquè no hem de perdre de vista la dificultat d'aconseguir-la i els grans obstacles que hem hagut de superar pel camí. Ara bé, també cal no adormir-se a la palla. Crec que és evident que l'equip ha estat víctima en aquest tram final d'una mala planificació de la temporada, que l'ha fet arribar fos físicament a la recta definitiva. També, que l'equip no es va reforçar correctament a l'estiu. Per tant, cal que la secretaria tècnica s'hi posi, i de debò. I cal autocrítica i, si convé, qüestionar-nos coses sobre l'estil. I aquí vull ser molt curós: no es tracta de cremar-ho tot, i l'estil és irrenunciable, però no ens ha de fer por tenir algunes variants, alguns matisos que no ens facin ser tan vulnerables i previsibles quan les coses es torcen. Agafem-nos aquesta ensopegada com una oportunitat per aixecar-nos i millorar perquè, com deia Nietzsche, tot el que no ens mata ens fa més forts.

Comentaris (8)25-04-2013 00:08:01

miquelpubillgarcia, 25-04-2013 19:32:38

no passa fés,això,és per despistar

miquelpubillgarcia, 25-04-2013 19:33:41

NO PASSA RÉS,AIXÒ ÉS PER DESPISTAR

davidcuencadavidcuenca blog, 25-04-2013 21:16:31

Hola, Miquel!
Home, per despistar potser no calia, que ja tenim la lliga pràcticament guanyada. Ara, si és amb vista a la temporada que ve, llavors sí. Que vagin parlant de final de cicle, que jo crec que amb una mica d'autocrítica reneixerem i serem encara més forts.

miquelpubillgarcia, 25-04-2013 22:07:22

tens molta raó,a madrid ja ens van enterrar,però més els valia callar,doncs ells tenien un rival no tant fort com ho és el Bayern

Xevi, 26-04-2013 10:55:50

Suposo que després de la desfeta del Madrid, deus estar més tranquil. El problema és que remuntaran al Bernabéu i vosaltres no. I, de cares a la final, ja ho saps, el Bayern és un pupes...
D'altra banda, no sé si fareu gaires fitxatges. Ahir vaig sentir a la ràdio un directiu del Barça dient que al mercat no hi ha jugadors prou bons per a vosaltres. Bravo.

davidcuencadavidcuenca blog, 26-04-2013 22:15:07

Bé, per fi sembla que el blog s'anima una mica, i jo que ho celebro i us ho agraeixo.
Miquel, cada vegada que a Madrid parlen de final de cicle, l'endemà es foten ells la gran patacada. Sí que és veritat que, si no reaccionem, el Bayern es pot convertir en el gran dominador a Europa els propers anys, i més amb els fitxatges que estan fent i l'entrenador que tindran. Però insisteixo, hi ha marge de millora i uns jugadors i un tècnic que jo continuo veient compromesos.
Xevi, si no fos perquè et conec, pel comentari que fas diria que ets del Madrid. Si t'haig de dir la veritat, la derrota del Madrid va ser un bàlsam, perquè no tinc gens de ganes que profanin Wembley, però si t'hi fixes, en l'article, escrit després del partit de Dortmund, no en faig ni una sola referència, perquè a mi el que em preocupa és el meu equip. Dit això, és evident que el Madrid té més possibilitats de remuntar que nosaltres, pel gol que va fer i perquè el Borussia és més inexpert i pot patir l'efecte Bernabeu, però, sincerament, crec que no es classificarà cap dels dos i la final la jugaran els dos equips alemanys. Pel que fa a les declaracions de la directiva, de la mateixa manera que a l'article dic que sóc un defensor a ultrança de l'equip, també et puc dir que a aquesta directiva no la suporto, sobretot quan fa declaracions. Tot i així, en aquest cas tampoc les trobo tan criticables: la temporada no s'ha acabat, i és moment de protegir els jugadors i reforçar-los l'autoestima. Després ja es farà (espero) la feina que s'hagi de fer...

davidcuencadavidcuenca blog, 29-04-2013 21:23:20

Nou article

Escriu un nou comentari:

Comentari extern

Nom:


Registrar-me a flog.cat

Usuaris registrats

Usuari de flog.cat:

Contrasenya: