David Cuenca Ros
per en 30 D'octubre 2013
1,348 Vistes

És curiós, però quan al Barça li toca jugar contra un equip que proposa un joc alegre, ofensiu i de possessió (Rayo, Celta), Martino sempre aposta per plantejar un partit d'anada i tornada, amb poquíssima creació al mig del camp, sens dubte buscant aprofitar els espais que es generen per l'acumulació de jugadors rivals a camp contrari. Una ullada a l'alineació abans del partit permetia veure que aquesta vegada Martino havia decidit fer jugar junts Song i Busquets ja d'entrada, però el fet que el migcampista que els acompanyava fos Cesc em va fer especular amb la possibilitat que Martino plantegés una mena de 4-2-3-1, amb Busquets i Song al doble pivot, tres mitjapuntes i Messi en punta amb llibertat de moviments. Finalment, però, de seguida va quedar clar que el dibuix no s'alterava i responia al tradicional 4-3-3, amb Cesc i Song com a interiors.

Però és clar: el dibuix pot ser el mateix, però els jugadors que el formen li donen un perfil o un altre. Amb els tres migcampistes escollits, el Barça renunciava a la creació a canvi d'una major contenció i verticalitat. Amb un plantejament així, el Celta va tenir les seves oportunitats, producte de l'anar i venir, però la major qualitat dels de Martino al davant va acabar decantant la balança. No és d'estranyar que en un escenari com aquest, amb el partit trencat i sense que la pilota s'aturés gaire al mig del camp, jugadors verticals com Alexis i Cesc se sentissin comodíssims i acabessin marcant. Cesc es va sentir especialment en la seva salsa, i va fer un recital: xut el refús del qual acaba en el gol d'Alexis, xut que provoca el gol en pròpia porta del porter del Celta, i finalment xut que culmina amb èxit un contraatac dirigit per Messi.

En tot cas, dues reflexions al voltant d'aquesta manera de jugar: la primera, que no se'ns acudeixi plantejar-la contra rivals ofensivament poderosos que puguin fer-nos mal en l'intercanvi de cops (sobretot a Europa). La segona, que és normal que Martino faci tantes rotacions, perquè quan qui ha de córrer és el jugador i no la pilota el desgast físic és molt més gran.

Resum pràctic: el Barça continua mostrant un ampli ventall de variants, algunes més atractives que altres, i aconsegueix tres punts més en espera que algun rival punxi per poder ampliar una mica més l'avantatge i continuar creixent amb tranquil·litat. Intentaré gaudir una mica més dels partits del Barça i no racionalitzar-los tant, però és que la varietat tàctica de Martino es fa molt interessant.

Publicat a: Oci
Sigues el primer a qui li agrada això.
miquel pubill
es una sorpresa molt interessant el Martino,ara ningú pot estudiar com controlar el joc del barça,ningú sap em quin esquema surtiran,molt bé.
30 D'octubre 2013
David Cuenca Ros
Jo crec que és això el que busca: que el Barça sempre sigui ofensiu, però amb variants per no ser tan previsible. De fet, dimarts sí que va acabar amb una mena de 4-2-3-1: Cesc es va acostar a Messi i Song a Busquets, i es va acabar el partit. Els rivals no saben per on agafar-nos.
31 D'octubre 2013
miquel pubill
hi han els jugadors adequats per fer-ho
31 D'octubre 2013
David Cuenca Ros
I avui, una altra mostra de les moltes cares d'aquest Barça: nou article.
1 Novembre 2013