login
Inicia sessió

register
Registra't

Petites grans passions

Lectura: "Cançó de la plana"

Podríem llegir “Cançó de la plana” (una altra gran troballa de l'editorial Periscopi) com un joc de miralls. Entre l'abandonat Guthrie i la rebutjada Victoria. Entre els fills de Guthrie, que comencen a viure, i els vells (entranyables i divertidíssims) McPheron, que comencen a aprendre'n. Entre l'apàtica Ella i la resolutiva Maggie Jones. Fins i tot entre el naixement i la mort. La joventut i la vellesa.

Però segurament ni cal. El millor és deixar-se portar per aquesta història (aparentment) senzilla i humana, i per la prosa elegant i sàvia de Kent Haruf. Gairebé el revers de la visió desencantada de la mateixa Amèrica profunda d'”El banquet celestial”, recorda encara més poderosament Faulkner (aquesta Sharlene que es deixa utilitzar sense reaccionar). “Cançó de la plana” estima els seus personatges. Si se'ls hagués de definir en dues paraules, podríem coincidir que tots els seus protagonistes (reunits al capítol final) són, per damunt de tot, bones persones. Haruf creu en la humanitat, malgrat tot, fins i tot malgrat algun rampell de violència: és raonable el que fa Guthrie amb els Beckman? No és, al capdavall, el que fan les eugues si els toquen les cries? No és, per tant, al capdavall natural?

És justament en el tractament de la naturalesa animal que la prosa elegant i reposada de Haruf esdevé de sobte contundent i salvatge. I no deu ser casual la colpidora concatenació dels capítols dedicats a l'exploració de les vaques i a l'examen ginecològic de Victoria, més civilitzat però igual de cru. Perquè aquesta obra de mirada lluminosa ens transmet que en la natura hi ha la saviesa. Per això a la ciutat més propera, Denver, cap dels personatges aconsegueix ser-hi feliç.

En definitiva, una novel·la que a partir d'una mirada local esdevé profundament universal sobre la condició humana, com totes les grans obres. Una petita gran novel·la, deliciosa, preciosa, que es devora amb plaer. Que què hi passa? Un munt de coses i res en particular. Que de què tracta? De la vida. A Holt (Colorado). De la vida a qualsevol indret habitat. D'éssers bondadosos i imperfectes. De qualsevol de nosaltres.

Comentaris (2)03-08-2018 12:28:34

davidcuencadavidcuenca blog, 03-08-2018 14:11:40

Descansem del blog unes setmanes. Bones vacances!

davidcuencadavidcuenca blog, 20-08-2018 16:55:29

Nou article

Escriu un nou comentari:

Comentari extern

Nom:


Registrar-me a flog.cat

Usuaris registrats

Usuari de flog.cat:

Contrasenya: