login
Inicia sessió

register
Registra't

Petites grans passions

Lectura: "L'escombra del sistema"

Es fa difícil valorar en tota la seva magnitud la grandesa d'una obra com “L'escombra del sistema”, de David Foster Wallace. Sobretot perquè un final enigmàtic i frustrant et deixa amb un regust agredolç. Per uns moments, hi ha la temptació de pensar que l'edifici no s'aguanta, que l'autor ha anat improvisant i que no ha sabut com acabar. Res més lluny, però, de la realitat, quan t'hi pares a pensar.

El primer capítol, sense anar més lluny, està estudiadíssim. Fins molt més endavant no sabrem quina relació té amb tota la resta de la trama, situada anys més tard, però serà vital. El personatge de Rick Vigorous (nom ben irònic per a un impotent), típic exemple de personalitat possessiva i anul·ladora de l'altre a causa de les seves inseguretats, teixirà una teranyina en què passat i present quedaran grotescament i simètricament enllaçats, fet que tancarà un cercle pervers.

Al centre de tot, un personatge fascinant: Lenore Beadsman. Impossible no enamorar-se'n. I això malgrat que (o precisament perquè) és un personatge que es defineix per la indefinició. Que es deixa arrossegar, que sent que la utilitza tothom però que no hi pot fer res. Tots ens hem sentit i ens sentim sovint com la Lenore. Només és que ella és intel·ligent, és dona i és atractiva. I això penalitza.

Wallace condueix el seu deliri hilarant, filosòfic i metaliterari amb mà ferma fins a un triple final: el clímax memorable en què Lenore no pot fer res més que quedar paralitzada per totes les pressions ambientals que ha de suportar. El de la cacatua, impagable, apuntant la decadència absoluta de la societat occidental. El de Rick Vigorous, abruptament inacabat, com la mateixa vida de Wallace. Per tancar la idea d'una possibilitat: Lenore com a simple personatge literari també dins la mateixa ficció. El joc de miralls, terrorífic, ens repta: què som nosaltres, també, en realitat?

Comentaris (4)04-05-2018 01:26:46

davidcuencadavidcuenca blog, 04-05-2018 01:55:29

Vet aquí una anàlisi del llibre molt més completa i lúcida: https://www.nuvol.com/critica/lescombra-del-sistema/

Gerard, 04-05-2018 18:31:34

Hola David! Celebro que t'hagi agradat "L'escombra del sistema", que, malgrat el títol, no és un llibre anti-sistema. Per cert, m'has fet recordar que també vaig estar enamorant de la Leonor Beadsman, com no podria ser d'altre manera!

davidcuencadavidcuenca blog, 05-05-2018 03:26:21

Hola, Gerard!
És que la Lenore és un personatge absolutament adorable! I el títol, en efecte, és enganyós si no se sap a què respon...

davidcuencadavidcuenca blog, 08-05-2018 00:29:17

Nou article

Escriu un nou comentari:

Comentari extern

Nom:


Registrar-me a flog.cat

Usuaris registrats

Usuari de flog.cat:

Contrasenya: