login
Inicia sessió

register
Registra't

Petites grans passions

Teatre: "Frankenstein"; futbol: Barça 2 - Athletic 0; i cinema: "Toni Erdmann". L'escola no es toca!

Comencem per aquí: l'escola no es toca. Milers de persones vam desafiar aquest dissabte la pluja de Barcelona per cridar ben fort que n'estem tips que s'utilitzi com a arma política el més sagrat d'una societat: l'educació de les noves generacions. Va ser reconfortant ser-hi, per moltes raons. Durant l'espera de l'inici de la marxa, unes turistes alemanyes ens pregunten què estem fent. Els ho expliquem i ens miren estupefactes: què té Espanya contra el català?, es pregunten. No tenim resposta, perquè nosaltres fa dècades que ens ho preguntem. I això que no els parlem de les acusacions d'adoctrinament a professors, ni del significat dels llaços grocs que portem a la solapa... El millor crit sentit durant la manifestació: fer pensar no és adoctrinar. La gran tragèdia dels catalans és haver d'estar repetint constantment el que en un país normal serien obvietats. Al final del trajecte, els discursos. Extraordinària, la portaveu de l'alumnat, amb la seva proclama: la lluita educa. Magnífic, un cop més, Albano Dante Fachin, explicant la seva experiència de nouvingut l'any 1992, amb la seva reflexió sobre el fet que si la famosa casella del castellà hagués existit probablement ell l'hauria marcat, qui sap si per por o per mandra, i s'hauria perdut la riquesa de conèixer un nou idioma que la societat d'acollida li oferia. I també el seu reconeixement a la tasca docent (com vaig poder exclamar-li personalment en creuar-nos després de l'acte: “gràcies, Albano!”). I sorpresa final amb l'actuació de Valtònyc (abans també havia actuat el grup musical del qual és component Roger Español, l'home que va perdre un ull per l'impacte d'una pilota de goma l'1-O). L'endemà la mateixa Barcelona acollirà les paraules del demagog ex-primer ministre francès Manuel Valls, català d'origen: “el nacionalisme és la guerra.” No hi puc estar més d'acord: la Història demostra que no hi ha res pitjor que el nacionalisme centralista, imperialista, expansionista i supremacista. El seu, en definitiva.

Animats, com sempre que reforcem la nostra dignitat, ens adrecem al TNC (la manifestació ens hi ha deixat a cinc minuts a peu) per veure l'adaptació de “Frankenstein” que signa Guillem Morales i que protagonitzen Joel Joan i Àngel Llàcer. La gaudim de gust i refresquem totes les reflexions que porta implícites aquesta obra immortal, una de les cinc millors lectures que he fet mai a la meva vida: el conflicte entre creació i creador, la indiferència de la natura pel destí de les seves criatures, la sensació de desemparament i abandó com a motor de la revolta...

Fem nit a Barcelona, i l'endemà lamentem de tornada que no se'ns hagi acudit que era una ocasió propícia per haver anat al Camp Nou. La segona part de l'equip, però, ens fa pensar que hem fet bé: posats a fer la migdiada, millor a casa que a l'Estadi. Això sí: la primera part va ser superba. El títol de lliga s'acosta, i és gairebé insultant la manera com el Barça l'està assolint amb el fre de mà posat des de fa setmanes.

Finalment, acabem un cap de setmana reparador amb la marciana pel·lícula “Toni Erdmann”, que comença com un drama sobri i va desembocant en un deliri surrealista que no transita mai per camins narratius previsibles però que funciona com un rellotge com a mosaic del desconcert i l'alienació de l'individu capitalista contemporani.

PD1: La creu de Madrid. Una alumna m'explica que ahir va ser al Bernabéu per animar el Girona. Tot i trobar-se a la zona reservada per a l'afició visitant, li van confiscar una estelada (que no li van tornar) i la van obligar a tapar-se amb la jaqueta la samarreta del seu equip. Tot, molt normal.

PD2: La cara de Madrid. La plataforma Madrileños por el Derecho a Decidir organitza un acte de suport als presos polítics. ¡Muchas gracias, compañeros!

Comentaris (1)20-03-2018 01:31:17

davidcuencadavidcuenca blog, 22-03-2018 00:10:34

Nou article

Escriu un nou comentari:

Comentari extern

Nom:


Registrar-me a flog.cat

Usuaris registrats

Usuari de flog.cat:

Contrasenya: